19 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

Pozivu Domovine u obrani Vinkovaca, najvjernije i najsrčanije odgovorili njegovi stanovnici, dobrovoljci

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Riječ HVALA, danas je dominantna imenica s velikom težinom kojom je dostojanstveno odana počast svim braniteljima i stradalnicima obrane Vinkovaca prije 32 godine.

“Uživajmo danas s ponosom u Danu državnosti i Danu branitelja Grada Vinkovaca jer oni su u ključnom trenutku sanjali, željeli i dali sebe, tu ogromnu žrtvu da bismo mi svi skupa ju imali. Ne prisjetiti se danas i prvog hrvatskog predsjednika Dr. Franje Tuđmana, svih onih kojih nema, ali su u tom trenutku imali mudrosti i snage povesti hrvatski narod, ne bi bio ispunjen Dan državnosti, zato hvala! I na kraju najveća hvala svim onim obiteljima koje nažalost već tri desetljeća žive bez svojih najmilijih jer dali su ono najvrjednije što su imali da bismo mi danas slavili Dan državnosti, hvala im! Čuvajmo to, cijenimo to, nismo to tako jednostavno i lako dobili”, poručio je uz čestitku im, domaćin svečanog odavanja počasti braniteljima Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije gradonačelnik Ivan Bosančić.

S gradom na dlanu uz Bosut, učinjeno je to, uz molitveni časlolov, kod spomen obilježja njima u čast odakle nas čuvaju i danas bdiju, a mi čuvamo snangu uspomene na sve ono čime su nas zadužili kako bismo na Dan državnosti 2023. slobodni uživali ovo naše šokačko, slavonsko tlo pod kojim hodamo, bogom nam dano.

Procjenjuje se kako je sveukupno kroz obranu Vinkovaca prošlo oko 1400 hrvatskih branitelja, njih petstotinjak grad je svakodnevno čuvalo od neprijatelja, a najvjernije i najsrčanije na poziv Domovine odgovorili su upravo njegovi stanovnici, dobrovoljci.

“Sve te rubne dijelove grada držali su dobrovoljci jer se na te ljude moglo osloniti, jer su došli srcem braniti svoj grad, svoju domovinu i mogli ste očekivati da vam čuva leđa i neće napustiti položaj. No, nakon što su došli oni s mobilizacijskim pozivima, nastali su već mali problemi jer su ljudi bili natjerani, ali se na dragovoljce uvijek moglo osloniti i uvijek ih spominjem kao ljude suborce od najvećeg povjerenja”, prisjetio se kraj spomenika Hrvatskim braniteljima Grada Vinkovaca umirovljeni bojnik Hrvatske vojske Dragan Čengić iz Male Bosne, čovjek koji s ponosom i poštovanjem i danas na Dan državnosti, Dan branitelja Grada Vinkovaca i Dan branitelja Vukovarsko-srijemske županije, nosi svoju časničku odoru uz zaslužene apolete.

Velik je ovo dan za svakog iskrenog domoljuba, kaže, izražavajući ponos u ime svojih kolega suboraca što baš danas, na Dan državnosti i Dan branitelja grada Vinkovaca slavimo točno onaj dan koji su kroz povijest naši preci iščekivali, a mi smo ga, kaže, dosanjali.

“Puni smo emocija, kako danas tako i tada kada smo doživjeli objavu da je Hrvatska samostalna i nezavisna država”, podsjeća.

“Današnji dan treba proizvesti ponos u svakom Vinkovčaninu i Vinkovčanki jer dati toliki obol i žrtvu za obranu grada Vinkovaca koju su naši sugrađani dali kroz Domovinski rat da bismo mi danas uopće slavili Dan državnosti, ponosimo se time i onime što su učinili u novijoj povijesti. Zato jedno veliko hvala našim braniteljima, hvala onim Vinkovčanim koji su dali za ovaj grad jedan dio svoga života, a puno njih i svoj život da bi danas moje generacije, mlađe generacije, mogle uživati u svojoj domovini jer narod sa svojom zemljom, domovinom i Danom državnosti, ostvaren je narod”, zaključio je s ovog mjesta vinkovački gradonačelnik u društvu predstavnika braniteljskih, stradalničkih i veteranskih udruga te izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije koje je predvodio predsjednik Skupštine Dražen Milinković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno