23 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Najmlađi darivatelji krvi Terezija i Jakov za primjer su svima nama

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Priča Terezije i Jakova je inspirativna i motivirajuća, jedna od onih koja dokazuje kako mladi itekako mogu napraviti razliku u svojoj zajednici. Ne dvoume kada je pitanje pomoći drugome, pa upravo njima posvećujemo ovogodišnji Svjetski dan darivatelja krvi koji se 14. lipnja obilježava jubilarni 20. put, s jasnom i glasnom porukom: Hvala vam darivatelji krvi!

Ova kampanja obilježava duboki utjecaj koje je davalaštvo krvi imalo na živote oboljelih osoba, ali i samih davatelja. Prilika je to za izražavanje zahvalnosti dobrovoljnim davateljima krvi, plazme i krvnih pripravaka za pozitivan i spasonosan utjecaj koji su imali na svijet. Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka oboljele osobe mogu živjeti duže i kvalitetnije, a jedna doze može spasiti čak tri života.

S time na umu, naši mladi Vinkovčani, Terezija Matković i Jakov Jozinović, odlučili su dati krv čim su ušli u svoje punoljetstvo.

„Ljudima želim pomagati što više mogu, a jedan od načina je i darivanje krvi. Malo sam duže čekala jer dvaput nisam mogla dati krv, no drago mi je što sam uspjela i jedva čekam sljedeći put“, priča nam 18-godišnjakinja, napominjući kako od listopada prošle godine volontira u Crvenom križu Vinkovci, a darivanje krvi samo je jedno u nizu od humanitarnog djelovanja kojim se planira baviti dokle god bude mogla.

Jednako kao i Jakov Jozinović, čije je volontiranje u vinkovačkom Crvenom križu krenulo prije nekoliko godina pa je već, kako kaže, razvio potrebu za volontiranjem i pomaganjem ljudima u bilo kakvom obliku. „Kad sam dobio priliku dati krv prihvatio sam jer znam da jedno darivanje krvi može spasiti tri života, znao sam da je to ono što trebam ozbiljno shvatiti i redovno raditi kad god mogu”, kaže Jakov.

Oboje su gimnazijalci i na pitanje kako uspiju uskladiti školske obaveze s volontiranjem kratko odgovaraju – vrlo jednostavno.

„Koliko god bilo teško i naporno, znamo zašto to radimo. Humanitarni rad nas ispunjava, kroz njega shvaćamo koliko zapravo mi imamo, a drugi ponekad ne. Nije uvijek lako, ali slobodno vrijeme radije koristimo na taj način, nego da smo kod kuće na mobitelima”, podvlače naši ambiciozni sugovornici.

Drago nam je bilo čuti i da oni, unatoč uvriježenom mišljenju, nisu izuzetak. Jako puno mladih naših sugrađana, njihovih prijatelja i kolega, rado se odaziva humanitarnim akcijama u gradu i okolici, a tomu u prilog ide i činjenica da ih je sve više u Klubu mladih. Jakov i Terezija kažu kako jedni druge bodre i za to će uvijek imati vremena, gdje god ih život odnese. „Ne košta ništa i moramo biti svjesni koliko malo može zapravo učiniti puno”, njihova je poruka.

Prvi susret s aktivnostima Crvenog križa događa se već u vrtiću gdje Klub održava božićne predstave. U završnim godinama vrtića sudjeluju u Školi plivanja, a tijekom osnovne i srednje škole CK provodi akcije kojima promiče darivateljstvo krvi i provodi program Humane vrednote. Kada napune 18 godina sve to zaokruže darivanjem krvi.

Koliko je među nama mladih humanitaraca govori i podatak da od ukupnog broja darivatelja krvi Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci ima dvostruko veći prosjek postotak novih darovatelja krvi u odnosu na druge dijelove Hrvatske. I to je upravo zato, kaže ravnatelj Branko Tomić, jer su mladi vezani uz Crveni križ.

„S 11. lipnjem imali smo 24 akcije u kojima smo prikupili 1159 doza krvi, od toga je 121 osoba prvi put dala krv što je skoro 11 posto novih darovatelja krvi od početka ove godine”, iznosi Tomić podatke i podsjeća kako je u prošloj godini novih darovatelja bilo 7,70 posto, a u godini koja je prethodila pandemiji koronavirusa čak 17,52 posto novih darovatelja.

„Korona je malo usporila odvijanje akcija darivanja zbog mjera ograničenja pa je broj padao, ali svake godine smo znatno premašivali broj prikupljenih doza i kretali smo se oko 140 posto od plana prikupljenih doza”, rekao nam je ravnatelj. Ono što posebno oduševljava je to što je među novim darovateljima krvi oko 90 posto onih koji su tek napunili 18 godina, ponajprije zahvaljujući akciji Prvi put darujem krv u srednjim školama.

Jubilarni 20. Svjetski dan darivatelja krvi Crveni križ Vinkovci obilježio je u Rogoznici, Sportskim susretima darovatelja krvi Vukovarsko-srijemske županije. Sudjelovalo je 40 darovatelja koji su dobili priznanja Hrvatskog Crvenog križa za određeni broj darivanja krvi. Ovaj dan je i prilika za motiviranje što više pojedinaca na akciju i zajedništvo u dobrovoljnom davanju krvi.

„Važno je odati priznanje i zahvalnost svima koji su pridonijeli dobrobiti i zdravlju milijunima ljudi, istaknuti potrebu za redovitim, dobrovoljnim i neplaćenim davateljima krvi te potaknuti građane, posebice mlade, na dobrovoljno davanje krvi, kako bi zajedničkim djelovanjem potrebne zalihe krvi održali stabilnim i na zadovoljavajućoj razini”, glavna je misao današnjeg dana.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno