- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

U osnovnoj školi Matija Gubec u Jarmini danas je održana posljednja od tri edukacijske radionice u okviru projekta „Eko – edukacije“ koji je sufinanciran iz Kohezijskog fonda, a u okviru javnog poziva Ministarstva zaštite okoliša i energetike „Provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom”.

“Nakon edukacijskih radionica u Vinkovcima i Nuštru evo nas i u Jarmini i rekao bih da je ova radionica “šlag za kraj”. Naime, Općina Jarmina ima najbolje pokazatelje te je trenutno dosegnuta stopa od 20 posto komunalnog odvajanja otpada i mislim da će biti jedini koji će ovu godinu proizvesti manje od 66 posto miješanog komunalnog otpada u odnosu na 2015. godinu što je propisano Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom. To znači da će biti jedina od ove tri jedinice lokalne samouprave koja neće morati platiti poticajnu naknadu.”, kazao je Ivan Crvlje, direktor tvrtke Eko menadžment, dodavši kako je cilj da se do 2022. godine količina komunalnog otpada smanji na manje od 50 posto i danas smo stanovnicima Jarmine rekli što dalje raditi kako bi rezultati bili još i bolji.

Voditelj Odjela za kvalitetu, sigurnost i zaštitu okoliša u Nevkošu Ivan Bertić istaknuo je kako je Općina Jarmina najosviještenija općina u Vukovarsko – srijemskoj županiji po odvajanju komunalnog otpada, a stopa od 20 posto komunalnog odvajanja otpada najbolji je rezultat u cijeloj Slavoniji. “Nakon ovih edukacija očekujemo još bolje rezultate, a svake godine postotak odvajanja komunalnog otpada se penje od 2 do 5 posto te očekujemo sve bolje i bolje rezultate.”, zaključio je Bertić.

Osviještenosti svakako pridonose i profesori u Osnovnoj školi Matija Gubec koji se gotovo svakodnevno bave tim pitanjem. “Dosta toga radimo po pitanju ekološke osviještenosti te u suradnji s Eko udrugom Izvor organiziramo za djecu, odnosno naše učenike razna predavanja vezano uz odvajanje komunalnog otpada. Na tim predavanjima učenici su doznali kako pravilno razvrstavati otpad, proučavali primjere reciklaže papira, metala i stakla te su se uz učenje i rad i zabavili.”, kazala je Snježana Cvrčić, profesorica biologije i kemije dodavši da se u sklopu učeničke zadruge održavaju i kreativne radionice na kojima učenici izrađuju predmete od stare vune i platna, kao i brikete od bio komposta i gdje su pokazali da se briketi mogu izraditi besplatno.