Kontaktirajte nas

Vijesti

Pecanje i bosutsko prigovaranje

Objavljeno

-

Globalno ima otprilike 5 milijardi registriranih ribolovaca, a kao industrija, ribolov je peta po jačini u svijetu. U Hrvatskoj nerijetko izlazi iz okvira hobija, a zanemarivanjem potencijala kojeg ima, može dovesti do određenih poremećaja u prirodnom poretku, ali i mogućih prijetnji za ljudsko zdravlje.

Bosut, “rijeka bez izvora” dugačka je 186 kilometara, a ujedno slovi kao najduža lijeva pritoka Save što znači da pripada crnomorskom, odnosno dunavskom slijevu. Dunavski slijev trenutno registrira ukupno 103 različitih vrsta slatkovodne ribe, od čega je 14 uneseno iz drugih biogeografskih područja. Također, jedini je prostor srednje Europe s većim brojem endemskih vrsta riba.

Najzanimljivija ribolovna područja na Bosutu nalaze se uzvodno: iza Doma ribolovaca u Sopotu, zatim Rokovaca i Cerne sve do ušća Biđa te na donjem dijelu od Biđa do Šiškovaca. U gornjem dijelu Bosuta odlične ribolovne lokacije nalaze se kod ušća pritoke Bitulje u Biđ te Biđa u Bosut, također kod ušća pritoke Spačve i oko ušća Studve. Rijeka obiluje ribljim fondom: štukom, šaranom, linjakom, somom, deverikom, zlatnim i srebrnim karasom (babuškom), amurom, smuđem, crvenperkom te sitnijom bijelom ribom.

Ribolov je nekada ovisio o vodostaju rijeke Bosut. Prvi oblik organiziranog ribolova u Vinkovcima bio je 1921. godine kada je osnovan Ribolovni klub Priroda, a koji je okupio 20-tak zaljubljenika u ovaj sport. Izgradnjom brane povećava se vodostaj Bosuta, samim time dolazi i do skrbi o ribama, a to je drastično promijenilo ribolov. Svi oni koji su dobili rijeku na gospodarenje morali su je očuvati i redovito poribljavati. Do 70-tih godina svu su skrb o ribama vodili članovi kluba, dok je pravu revoluciju donijela pojava hladnjaka. Prije hladnjaka, lovilo se onoliko koliko je to nekome bilo potrebno jer se višak nije mogao sačuvati, a nakon njegove pojave, dolazi do ogromne krađe ribe. Danas u Bosutu ima i šarana i smuđa i štuke, zatim babuške koja je došla s istoka te manjića, proždrljive korov riba koja nema prirodnih neprijatelja. O Bosutu skrbi županijski ribolovni savez, a oni koje gospodare vodom dužni su je održavati unosom ribljeg mlađa. Za sada imamo dosta ribe i mišljenja sam da se dosta dobro o njoj skrbi“, rekao je predsjednik Ribolovnog kluba Priroda, Josip Petrinović.

Tekući problem kod voda rijeke Save jest što su opterećene otpadnim vodama iz gradova uz rijeku i industrijskim otpadnim vodama. Konkretne posljedice ovih onečišćenja su pomori riba, a oni se u pravilu najčešće događaju tijekom ljetnih mjeseci. Još jedan problem tijekom ljetnih mjeseci u Bosutu je zasićenost vodenim biljem, prije svega opasne vodene leće koja prekriva sve veće vodene površine, a uslijed čega dolazi do pomanjkanja kisika, tzv. “zijeva” i uginuća riba.

Ipak, najneugodnija je pojava parazita Nematoda, latinskog naziva Eustrongylides sp. Zabrinjavajuća je činjenica što ga Hrvatski veterinarski institut karakterizira kao potencijalan javnozdravstveni problem koji može nastati kao ishod konzumacije zaražene ribe. Nematod kontaminira cjelokupnu ribu, a uz primjerke pronađene u utrobi, neki su se proširili i na meso ribe. Zaražena riba od parazita obolijeva, postaje letargična i spora te naposljetku ugiba. Osim što nisu lijep prizor, veterinari upozoravaju da nematod u tijelu čovjeka može izazvati opasne komplikacija, čak i smrt. Neki izvori tvrde da dostatna termička obrada uništava parazita, no na nama ipak ostaje odluka hoćemo li takvo meso pojesti?

Aktualno

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Objavljeno

-

Napisao/la

    35 pregleda

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno znači, prvenstveno za sve neonatologije u Hrvatskoj, a pogotovo za one manje, kao što je naša u Vinkovačkoj bolnici.

“Drago nam je da klub roditelja nedonoščadi “Palčići” nije zaboravio na nas. Ovo je već treća donacija u slijedu kojom nam nastavljaju stavljati osmijeh na lice i donositi sreću”, rekla je dr.sc. Marija Jurković, voditeljica Odjela za pedijatriju. Prije svega, bitna je mogućnost pružanja adekvatne skrbi nedonoščadi koja se rode u manjim centrima i koja imaju veće probleme. “Moraju biti liječeni u klinikama, međutim, postoji dio nedonoščadi koja mogu primiti adekvatnu skrb i u bolnicama kao što je naša u Vinkovcima. Naravno da je za to potrebna odgovarajuća oprema, osoblje i znanje, a mi se prije svega trudimo učiniti dostupnim sva tri segmenta skrbi”, dodala je Jurković.

Briga na neonatoligiji prvenstveno je bitna roditeljima nedonoščadi. Mogućnost skrbi u bolnici gdje je ono rođeno i koja nije kilometrima udaljena od mjesta stanovanja, uvelike olakšava situaciju i boravak, gdje roditelji mogu lakše posjećivati svoje dijete i s njim provoditi duže vrijeme. “Stalna prisutnost roditelja, bitna je za razvoj nedonoščadi i osjećaj sigurnosti. Sve to omogućit će ova današnja donacija. Osim novog uređaja, posjedujemo i nekoliko starijih koji nas i dalje dobro služe i obavljaju svoju funkciju”, zaključila je Jurković.

Sama priča sa opremom na neonatoligiji nikad nije gotova iz dva razloga: stalni priljev novih i naprednijih uređaja, njihova modernizacija i nešto što je prije svega pogodnije za pacijente. Industrija napreduje, na tome se puno radi, u ovom slučaju radi omogućavanja što kvalitetnije skrbi za nedonoščad u prvim danima života. Drugi razlog je samo korištenje opreme koja se konstantno troši i potrebna joj je kontinuirana obnova.”

Voditeljica odjela za pedijatriju zahvalila se u svoje ime, u ime svih kolega pedijatara, svih medicinskih sestara, ravnatelja dr. Krunoslava Šporčića, a osobito pacijenta nedonoščadi i njihovih roditelja, klubu roditelja nedonoščadi “Palčići” i svim donatorima.

“Ovdje smo bili 2014. godine sa četiri vrijedna uređaja, otprilike ukupne vrijednosti 190 000 kuna. Danas smo ovdje sa intenzivnim inkubatorom, za koji su sredstva prikupljena u sklopu akcije “Palčići za Hrvatsku” gdje je prikupljeno 2 400 000 kuna, kojima bi trebali donirati uređaje u 25  rodilišta, za potrebe koje su nam poslali”, rekla je Željka Vučko, klub roditelja nedonoščadi “Palčiči” i dodala kako je vrijednost ovog inkubatora 158 000 kuna. Akcija je ovo koju je pokrenuo ovaj klub, nakon potresa u Zagrebu, a koja je zapravo nastavak akcije “Vratimo Palčiće u Petrovu”

“Mi nećemo stati dok i posljednji uređaj koji je kupljen u akciji ne dobije svoje mjesto tamo gdje će biti zaista najvrijedniji”, objasnila je Vučko.

Nastavi čitati

Aktualno

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Objavljeno

-

Napisao/la

    102 pregleda

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je 25. listopada oko 18.40 sati, na državnoj cesti D55, smrtno stradao 54-godišnji biciklist.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 29-godišnjak, upravljajući vozilom marke Audi vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i opojne droge amphetamin te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, naletio na bicikl kojim je upravljao 54-godišnjak u istom smjeru, te bez zaustavljanja radi pružanja pomoći, nastavio kretanje u smjeru Vinkovaca, gdje su ga u 22 sata pronašli policijski službenici PPRP Vinkovci.

Uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora, priopćila je policija.

Nastavi čitati

Vijesti

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Objavljeno

-

Napisao/la

    39 pregleda

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na području grada Vinkovaca, da će isplata naknade za troškove ogrjeva biti u petak 29. listopada od 9 do 15 sati.

Isplata će bit obavljena u Velikoj vijećnici Grada Vinkovaca, Bana J. Jelačića 1, Vinkovci, uz obvezno predočenje osobne iskaznice korisnika naknade. Svima koji su ovo pravo ostvarili poslana su i Rješenja na njihove kućne adrese. Na raspolaganju će biti više blagajni stoga se ne očekuju gužve, a korisnike se moli za pridržavanje epidemioloških mjera.

Sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi samcu ili kućanstvu korisniku zajamčene minimalne naknade koji se grije na drva priznaje se pravo na troškove ogrjeva na način da mu se jednom godišnje osigura 3 m³ drva ili odobri novčani iznos za podmirenje tog troška u visini koju odlukom odredi nadležna jedinica područne (regionalne) samouprave.

Ovo pravo dakle ne ostvaruju korisnici zajamčene minimalne naknade koji koriste druge oblike grijanja, a  kojima se pomaže u plaćanju tih računa kroz Odluku o socijalnoj skrbi Grada Vinkovaca.

I ove godine iznos koji će se isplaćivati je 1.050 kuna.  Ukupno su 223 korisnika ovog prava, što je ukupno 234.150,00 kuna.

U prošloj godini pravo je ostvarilo 250 korisnika i unazad par godina Grad bilježi pad broja korisnika zajamčene minimalne naknade.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 1 sat

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno...

Aktualnoprije 1 sat

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje...

Vijestiprije 2 sata

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na...

koronavirusprije 3 sata

U Hrvatskoj 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, 26 osoba umrlo

 U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, a 26 osoba je od posljedica zaraze...

Aktualnoprije 4 sata

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili...

Aktualnoprije 4 sata

Poznat novi datum prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca 2021. godine, a zbog velikog interesa Fond za...

Aktualnoprije 5 sati

Odlična mogućnost za male proizvođače

U sklopu ovogodišnjeg adventa Novosti d.o.o. i suvenirnica Bončić-Poklončić kroz Javni poziv pozivaju lokalne proizvođače na dostavu ponude vlastitih proizvoda...

Aktualnoprije 6 sati

U subotu nova mogućnost cijepljenja na punktovima u Vinkovcima i Županji

Županijski Zavod za javno zdravstvo i Domovi zdravlja Vinkovci i Županja pozivaju sve zainteresirane punoljetne osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije...

Najčitanije