2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

Pobjednici Zmajade na Vrapcu OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vinkovaca

Više od autora

- vl promo-


Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Suprotan smjer vjetra i kut najbliži 90°, dobitna su kombinacija za pobjedu na 28. Dječjoj zmajadi koju je na sopotskom aerodromu uspješno organizirao Zrakoplovni klub Vrabac iz Vinkovaca.

“Modeli zmajeva puštaju se u zrak, vjetar im pomaže podići ih na konopu duljine 30 metara. Cilj je podići ga što više. Prvenstveno ovisi o pilotu koji rukuje zmajem, zna se postaviti uz vjetar, potrčati u datom momentu i kada je sudac pored njega, tko može reći u pravom trenutku SAD! Kad klekne, pusti špagicu na tlo, sudac pritrči s velikim kutomjerom, izmjeri kut i trigonometrijski izračuna postignutu visinu zmaja na temelju koje se određuje plasman”, pojasnio je pravila igre upravitelj aerodroma i tajnik Zrakoplovnog kluba Milan Mravinac.

Ovogodišnji prvaci su učenici Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Vinkovaca. Drugo mjesto pripalo je ekipno osnovnoškolcima iz Cerne dok su treći po rezultatu bili osnovnoškolci iz Slakovaca.

“Na našoj maloj zrakoplovnoj manifestaciji sudjelovalo je sedam škola. Dan je bio predivan za ovu aktivnost, svakoj je školi dodijeljen iskusan sudac, a najboljima su uručeni prijelazni pehar i medalje”, kaže Mravinac.

Natjecanje koje povezuje Tehničku kulturu i osobne vještine, potiče na zanimanje i interes za zrakoplovstvo, a djeci je prvenstveno sjajna igra kroz druženje i zabavu na otvorenom,  završava ovaj naš pilot u mirovini.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno