U Maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima danas je predstavljen treći natječaj “B Light“ Grant Sheme za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih poduzetnicima.

Projekt se provodi više od godinu dana od strane Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG-BICRO kao glavnog korisnika te sedam županijskih razvojnih agencija s programskog područja Mađarska – Hrvatska, među kojima je i Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko – baranjske županije.

Okupila se danas i nekolicina poduzetnika iz Vukovarsko-srijemske županije kako bi čuli koje su sve pogodnosti i prednosti ovoga projekta. “B Light“ Grant Shemu predstavila je Ružica Bjelica, voditeljica projekta.

“Riječ je o prekograničnoj suradnji Mađarske i Hrvatske kroz koju se financiraju projekti hrvatskih i mađarskih poduzetnika. Cilj je da poduzetnici zajednički razviju tehnologiju ili uslugu te s njom izađu na treće tržište. Svaki projekt je sufinanciran 75% sredstvima iz Europske Unije, maksimalni iznos koji poduzetnik može tražiti po partneru je 80 tisuća eura“, pojasnila je Bjelica te dodala kako je natječaj otvoren do 20. svibnja 2019.

Projektom se financira suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Hrvatska – Mađarska u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. Poduzetnici mogu tako zajednički razvijati neku poslovnu ideju, a za to će dobiti vrlo visok intenzitet potpore. Svi zainteresirani poduzetnici mogu se javiti u Županijsku razvojnu agenciju Osječko – baranjske županije, gdje u prvom koraku sa stručnjacima individualno prođu kroz projektne prijave, dok u drugom koraku dobiju potporu konzultanata.

Osim predstavljanja trećeg natječaja ovog programa, zamjenika ravnatelja JU ŽRA OBŽ Tomislav Barbarić, prisutne je upoznao i s ostalim raspoloživim natječajima u Hrvatskoj, namijenjenih poduzetnicima u 2019. godini.

“Trenutno je popularan natječaj Internacionalizacija poslovanja gdje je poduzetnicima omogućen nastup na sajmovima i izlazak sa svojim proizvodima i uslugama izvan granica Republike Hrvatske. Ovih dana će biti otvoren i natječaj Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije gdje će se poduzetnici moći povezivati sa znanstveno-istraživačkim organizacijama, raditi na razvoju novih proizvoda i usavršavanju postojećih tehnologija. Tu su još i neki manji natječaji poput certifikacije, ishođenja različitih ISO standarda i drugih normi te zaštita izvornog hrvatskog, ali i drugih zaštita koje su na raspolaganju poduzetnicima za koje mogu ostvariti potpore“, istaknuo je Barbarić.