26 C
Vinkovci
Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Prema HRejtingu, pobjedu u 5. izbornoj jedinici tradicionalno odnosi “plava Hrvatska”

Više od autora

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Za devet dana, Hrvatska će na birališta, a kako dišu birači pred parlamentarne izbore u 5. izbornoj jedinici ispitala je na uzorku od 600 građana Promocija Plus za središnji Dnevnik HTV-a.

Kampanja se zahuktala, političari su se razbacali po terenu, razgovaraju s građanima, dijele promo materijal, lijepe plakate, žele se svidjeti svojim biračima, a posebice ciljaju na onih 12,2 posto koliko je neodlučnih prema HRejtingu na području 5. izborne jedinice, a koja obuhvaća tri slavonske županije te istočni dio Sisačko-moslavačke.

Ukupno će na glasačkom listiću biti 15 lista. Za 14 mandata u novom sazivu Hrvatskog sabora bori se 210 kandidata, dakle njih petnaest konkurira za jednu saborsku fotelju.

U načelu, centar-desno glasački orijentirana 5. izborna jedinica, u parlament bi, prema d’Hondtovoj metodi preračunavanja koja preferira najjače liste, poslala i ovaj put mahom iste stranke i to samo njih četiri.

Vodeći trend i dalje drži HDZ s partnerima s 36,4 %. Pretvoreno u mandate bilo bi 7, jedan manje nego prije četiri godine, po 3 bi otišlo SDP-u i njihovim Rijekama pravde s 20,1 %, također DP-u s 15,9 % preferencija birača prema HRejtingu. Ovaj put MOST-ova koalicija sa Suverenistima, koji su 2020. bili partneri Penavinog DP-a i tako ušli u Sabor, mogla bi uzeti jedan mandat.

Prema istoj anketi, Savez Umirovljenici zajedno s 3,8 % ne prelazi prag kao ni Možemo! s trenutnih 2,3 % preferencija ispitanih birača.

Uz mogućnost statističke pogreške gotovo 4 %, istraživanje je provedeno između 29. ožujka i 3. travnja.


Ankete su napomenimo, pokazatelj trendova, raspoloženja birača u datom momentu, nipošto konačnih rezultata, a znamo koliko su trendovi promjenjivi, baš kao i ljudi. Danas su crni, pa plavi, pa žućkasti, odnosno crvenkasti, narančasti pa zeleni itd.

Zanimljivo koliko je takvih šetača na listama iz izbora u izbore da ni majka rođena ne zna gdje bi ih tražila na glasačkom listiću. Jer vlast je slast, a beneficije još slađe. Kunu se u poštenje, to im je primarno. Koliko imaju radnoga staža, čime su se u životu bavili i čime se trenutno bave, od čega žive, koliko su učinili za državu odnosno kraj iz kojega dolaze, umjesto što “cvile” da država treba dati za njih, što su napravili, koje su im reference, zapravo rijetko tko će vam podastrijeti te činjenice jer ondje neki vrlo “tanko” stoje, a nepismenost vrišti iz njihove komunikacije na društvenim mrežama. Ne podcjenjujući njihove birače, sjajna osobna iskaznica pojedinih kandidata. Imamo li uistinu povjerenja u neke od kandidata?!

Narodski rečeno, puno zuje malo meda daju, ali rado bi u košnicu uz odijelo, kravatu i prefiks “uvaženi”.

Zato vas i mi pitamo, za koga biste glasali da su danas izbori?

 

This poll is no longer accepting votes

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?
2954 glasova

Povezani članci

Posljednje objavljeno