10 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Proizvodi su to koje ima svaka slavonska trpeza

Više od autora

- vl promo-

„Ovakav profil festivala ne postoji nigdje u Hrvatskoj, mi smo jedini i želimo s tradicijom nastaviti jer Vinkovci su naša metropola šokadije”, ponosno govori predsjednik udruge Vinkovački šokački rodovi Zvonimir Liščić, a koja je ujedno i organizator 4. Festivala šunke, kulena, rakije i vina održanog večeras u svečanoj sali Barun Trenk.

Ovogodišnji festival broji 47 uzoraka kulena, 18 uzoraka šunke, 130 vina i 40 uzoraka rakije, a o pobjednicima iz svake skupine odlučivali su najbolji stručnjaci.

“Kada vidimo broj uzoraka i kada vidimo ove ovdje ljude večeras koji su se odazvali našem tradicijskom Festivalu, trebamo biti i više nego ponosni”, govori gradonačelnik Ivan Bosančić, dodavši kako na ovaj način promoviramo naš grad, našu gastronomiju.

Četiri su ovo proizvoda bez kojih ne postoji slavonska trpeza, ne postoji obitelj i kuća u Slavoniji koja svom gostu neće ponudit dobru domaću rakijicu ili vino, ali i malo narezane meze na kojoj obitavaju slavonska šunka i kulen, ponosno govori organizator Festivala s kojim se itekako trebamo dićiti.

Ove godine, kaže Liščić, za razliku od proteklih godina, puno su kvalitetniji uzorci, prevladavaju zlatne i srebrne medalje, pokoja brončana. “Od prve godine težili smo ka tome da ova manifestacija bude na zavidnom nivou, da je upravo struka mjerodavna i daje konačni sud u ocjenjivanju.”Struka je, sudeći po svemu, imala težak zadatak, a nijanse su odlučivale o pobjednicima tradicijskih delikatesa.

Nagradu za najbolju šunku odnio je Ilija Jelović iz Županje, poznati kulinar koji već 40 godina odlazi na brojna natjecanja i izložbe. Drugo mjesto osvojio je OPG Modic. Najbolji kulen napravio je Marko Spajić, a na drugom mjestu se našao Milan Mikić.

Nagrade za najbolje rakije šljivovice otišle su u ruke Zvonka Žulja i Josipa Smolčića, a za vino u sljedećim kategorijama: u kategoriji predikatnih vina, najbolji je bio Traminac iz 2017. vinarije Vinar. Šampion u skupini crnih vina je Cabernet sauvignon vinarije Kalazić iz 2017., a u skupini bijelih vina Traminac vinarije Citrus iz 2021.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno