22 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Promocija monografije i posveta kipa Sv. Florijana zaokružili proslavu 100 godina vatrogastva

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U prostorijama novoizgrađenog Vatrogasnog doma u Slakovcima predstavljanjem monografije pod nazivom „Stoljeće Slakovačkog vatrogastva“ i posvetom kipa Sv. Florijana obilježeno je stoljeće djelovanja vatrogastva u naselju Slakovci. Završna je to višemjesečna proslava ovog respektabilnog i za lokalnu zajednicu izuzetno značajnog jubileja.

Dobrovoljno društvo Slakovci osnovano je 23. rujna 1923. i jedno je od najstarijih i najaktivnijih DVD-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji, što su u svojim uvodnim govorima istaknuli predsjednik DVD-a Slakovci Zlatko Penavić i autor monografije prof. Antun Knežević. Društvo trenutno broji 114 aktivnih članova i oko 50 članova vatrogasnog podmlatka i vatrogasne mladeži.

Nakon svečanog otvorenja doma u travnju povodom obilježavanja Dana Općine Stari Jankovci, proslava 100 godina postojanja i predanog rada na što su, spremno ističu, izuzetno ponosni, nastavila se i 11. lipnja velikom ceremonijom. Vatrogasci su sve prisutne izvijestili o svojemu radu u proteklih 100 godina te vrijednim članovima dodijelili priznanja i odlikovanja koja se zaslužili svojim dobrovoljnim i humanim radom. Uz starije članove, bili su tu i oni najmlađi zbog kojih se ovo mjesto ne mora brinuti za svoju vatrogasnu budućnost.

Sve je u proteklu subotu simbolično zaokružila promocija monografije i posveta kipa sv. Florijana. Profesor Antun Knežević jedini je u Republici Hrvatskoj koji je napisao tri monografije na temu vatrogastva: „Prvih 60 godina vatrogastva u Slakovcima“, „80 godina vatrogastva u Slakovcima“ i „Stoljeće Slakovačkog vatrogastva“.

Načelnik općine Dragan Sudarević zahvalio je autoru i suradnicima na izradi monografije, istaknuvši kako su pripadnici DVD-a Slakovci jedan od temelja sigurnosti življenja na prostoru općine Stari Jankovci i zahvalio im na doprinosu koji su dali u proteklih sto godina djelovanja. U završnom dijelu obilježavanja uručene su plakete i zahvalnice članovima DVD-a Slakovci. Kum vatrogasnoj zastavi kojom je otkriven kip Sv. Florijana bio je dugogodišnji član DVD-a Slakovci Ivan Jakšić.

Podsjetit ćemo kako je novi Vatrogasni dom otvoren u travnju povodom obilježavanja Dana Općine Stari Jankovci. Vrijedan je oko 3 milijuna kuna, a spremištem za tri vozila, salom za predavanja i sanitarnim čvorom slakovački vatrogasci napokon su dobili adekvatan prostor. Inicijativa je krenula od samih vatrogasaca još 2018. godine što će reći da je za realizaciju bilo potrebno pet godina.

“Ovo nam je jedan od najljepših poklona za 100. godišnjicu DVD-a Slakovci koje je osnovano 23.9.1923. godine. Mogu se samo zahvaliti Općini na ovako lijepom daru”, istaknuo je prilikom otvorenja predsjednik DVD-a Slakovci Zlatko Penavić.

Projekt Vatrogasnog doma sufinanciran je iz Europskih fondova kroz dva natječaja, prva faza počela je 2020., druga 2022., dok je ova godina namijenjena za opremanje.

Vatrogasci su uvijek oni koji među prvima priskaču u pomoć, ne samo kada je riječ o gašenju požara što je njihov primarni zadatak, već i kada se stanovnici naše županije nađu u brojnim drugim prirodnim nepogodama i životnim situacijama. Želimo im barem još ovoliko rođendana, puno nasljednika i vrijednih vatrogasaca koji će i dalje biti na usluzi svima nama.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno