22 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Protiv HPV-a u županiji procijepljeno 67,7 posto djece i mladih

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

U Hrvatskoj od raka grlića maternice godišnje oboli 300 žena, 100 ih umire. Glavni uzročnik je HPV odnosno Humani papiloma virus s više od 180 tipova. Prenosi se kožom odnosno sluznicom.

Poražavajuća brojka s obzirom na činjenicu kako postoji učinkovito cjepivo protiv raka namijenjeno djevojčicama i dječacima od 9 do 15 godina u dvije doze, a starijima do 25 godine u tri doze, potvrđuje liječnica Kristina Milorad, specijalist školske medicine u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Jednako obolijevaju i žene i muškarci koji su prijenosnici, a simptoma nema. Većinom naš imunitet odradi eliminirajući infekciju, ali još uvijek je značajan broj, najčešće žena, oboljelih od raka grlića maternice ili predstadija s promjenama na stanicama CIN I, II, III. Posljednja istraživanja potvrđuju kako je svaki treći dječak iznad petnaest godina danas u svijetu zaražen genitalnim tipom HPV-a. U SAD-u, HPV glavni je uzrok raka glave i vrata, prenosi dr. Milorad rezultate znanstvenih istraživanja.

Raste broj cijepljenih

HPV može biti bezopasan u smislu infekcije s tzv. kožnim tipom, niskorizičnim i uzrokuje “obične” kožne bradavice.

“Ono što je opasnije su ovi genitalni tipovi, visokorizični koji mogu izazvati premaligne ili maligne promjene u sluznicama odnosno na koži našeg tijela. Ti maligni odnosno visokorizični tipovi, prenose se spolnim putem. U manjem broju slučajeva, može se zaraziti i beba putem porođajnog kanala majke, a opasni su jer uzrokuju 6 vrsta raka – vrata maternice, rodnice, stidnice, usne šupljine, penisa i anusa”, objašnjava liječnica.

Toga jutra, na dobrovoljno cijepljenje stigle su djevojčice u pratnji očeva. Nakon sveobuhvatnog sistematskog pregleda i uz potpis roditelja, pridružile su se skupini od 67,7 posto svojih vršnjaka cijepljenih protiv HPV-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Edukacija, razgovor s roditeljima i zaštita zdravlja djece i mladih rezultira dobrim rezultatima unazad šest godina.

“U Hrvatskoj je 2016. prvom dozom cijepljeno njih 5282, a 2022., 21 306 što je značajan skok”, zadovoljna je dr. Milorad potičući na još bolje.

Dokazanost između infekcije HPV-om i raka vrata maternice potvrdio je 2007. prof. Harold Zur Hausen za što je godinu kasnije primio Nobelovu nagradu.

Cjepivo postoji dugi niz godina, od 2007. masovno se cijepi u svijetu, a u Hrvatskoj, od 2013. je dobrovoljno i besplatno za sve djevojčice osmog razreda osnovnih škola, od 2015.-2016. za sve učenike i učenice od osmog razreda, a od prošle godine za sve učenike i učenice već od petog razreda osnovne škole. Registrirano je, pojašnjava specijalistica školske medicine, za djevojčice i dječake već od devet godina starosti tako da ako netko želi ranije cijepiti svoje dijete može to učiniti na individualan zahtjev. Također, mogu se cijepiti mladići i djevojke nakon osmog razreda do 25 godine. Učenike i studente cijepi nadležni liječnik školske medicine, a mladež koja nije u sustavu školovanja može se javiti u epidemiološke ambulante pri Zavodu za javno zdravstvo i također se besplatno cijepiti uz mjere prevencije: edukacija, redoviti ginekološki pregledi i izbjegavanje promiskuitetnog ponašanja.

“Edukacijom roditelja i mladih podižemo općenito svijest o HPV-u i razbijamo neke mitove počevši od nuspojava cjepiva, od čega roditelji najviše strahuju, a koje su uglavnom blage i prolazne slične ostalim cjepivima, uz lokalno eventualne reakcije, primjerice bol i otok na mjestu uboda, u ramenu, glavobolju ili umor, a prolaze unutar 24 do 72 sata. Nakon cijepljenja dijete još petnaestak minuta sjedi u čekaonici”, napominje uz preporuku što ranije odluke.

Znanost je u borbi za život, odgovorila doslovno cjepivom protiv raka. Procijepljenost je visoka, a prednjači Sjever Hrvatske – Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija s preko 70% cjepljenih djevojaka.

“Cjepivo dokazano štiti i od predstadija raka i od samoga raka, sprječava oko 90% karcinoma cerviksa, do 80% premalignih promjena na cerviksu i oko 90% anogenitalnih bradavica na i oko spolnih organa, teško lječivih, koji se uklanjaju kirurški i raznim kemijskim metodama. Međutim jako su otporne i ponovno se vrate, a mogu prijeći i u rak spolnih organa. Roditelje zanima vjerojatnost prijenosa pri spolnom odnosu sa zaštitom. Naravno da je manja, ali zaraza HPV-om, moguća je i prilikom oralnog spolnog odnosa”, upozorava te zaključuje:

„Uvijek polazim od sebe. I sama sam roditelj i gledam kako bih zaštitila svoje dijete, tako savjetujem i roditelje svojih školaraca. Zaista sva istraživanja, sve statistike i najvažnije cijepljenja tijekom posljednjih 16 godina svih tih milijuna mladića i djevojaka pokazuju da cjepivo zaista djeluje i velika je šteta ne cijepiti. Budući da cjepivo nije u kaledaru cijepljenja pa nije obvezno nego dobrovoljno, roditelji se često boje donijeti tu odluku”, prenosi iskustvo liječnica.

“Pretpostavljam da sve ovo što se događalo s koronom i ta jedna poplava informacija u medijskom prostoru gdje ljudi ne mogu razabrati koje su informacije točne, a koje nisu je dovela do smanjenog povjerenja u liječnike općenito, time i u cjepiva, ali ipak brojke pokazuju trend porasta jer se broj cijepljenje djece iz godine u godinu višestruko povećava”, zaključuje dr. Kristina Milorad.

Švedska studija iz 2020., na 1, 67 milijuna žena i djevojaka praćenih unazad 15 godina, potvrdila da je kod djevojčica cijepljenih do 17 godine rizik od raka vrata maternice smanjen do 88%, nakon 17 godine dokazano je smanjenje od 53% pa bolje cijepiti ranije.

Još jedna ranija britanska studija pokazuje kako se rak vrata maternice eliminirao gotovo kod svih djevojčica cijepljenih do 15 godina i to u dobi njih kao tridesetogodišnjakinja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno