5 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Sedamdeset jahača projahalo Vinkovcima u sklopu 19. Pokladnog jahanja

Više od autora

- vl promo-

Tradicija Pokladnog jahanja postoji 130 godina o čemu svjedoče brojni zapisi i fotografije, a u suvremeno vrijeme jahanje je obnovljeno 2001. godine.

Sedamdeset jahača i jahačica iz tri slavonske županije upriličili su ovogodišnje 19. izdanje, a dočekalo ih je osam domaćina. Mahom su to mlade generacije koje ne dopuštaju da se zaborave slavonski običaji i tradicija, a to je naglasio i predsjednik Udruge Vinkovački šokački rodovi, Zvonimir Liščić.

“Mladi ljudi ne daju da se zaboravi ova tradicijska kultura, drže do toga što je za svaku pohvalu i vinkovačko pokladno jahanje i sva ostala jahanja u Slavoniji, Šokadiji, Srijemu i Baranji imaju svoju budućnost”, rekao je Liščić.

Pripreme konjanika za manifestaciju trajale su neko vrijeme, bilo je potrebno istrenirati konje, ali i pripremiti svu potrebnu opremu.

“Za svakoga od nas tko drži do običaja, sigurno da mu puno znači očuvanje tradicije i kulturne baštine ovoga kraja”, istaknuo je Danko Drobnjak, član Konjičkog kluba Maestoso Vinkovci.

Pokladnom jahanju nazočio je i gradonačelnik Ivan Bosančić koji je rekao kako je jahanje jedna lijepa priča koja nosi naš grad, ali i županiju te najbolje oslikava i dočarava kako je Slavonija zaista prijestolnica tradicijske kulture.

“Ovo je lijepi uvod u godinu gdje ćemo, vjerujem, imati i lijepe Vinkovačke jeseni i sve ono što pripremamo, a svim ovim ljudima se zahvaljujem što su danas ovdje i što su uveličali naše pokladno jahanje te naravno što se bave konjima jer to je jedna prekrasna ljubav”, poručio je gradonačelnik Vinkovaca.

Ivan Šibonjić, član Udruge Čilaš Komletinci, po prvi puta je sudjelovao na ovakvoj manifestaciji, ali godinama se bavi konjima te nam govori kako je jako teško opisati povezanost čovjeka i konja, ali i ljubav prema tim plemenitim životinjama.

“To je nekakav osjećaj koji vam ne mogu opisati. To je nešto što se ne može napisati niti ikakvom formulom objasniti”, istaknuo je Šibonjić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno