2 C
Vinkovci
Nedjelja, 4. prosinca 2022.

Sjedeća odbojka: Sport koji briše barijere i najbolja je vrsta integracije u društvo za osobe s invaliditetom

Više od autora

- vl promo-Sjedeća odbojka jedan je od paraolimpijskih sportova, a njegova specifičnost je u tom što ga mogu igrati svi, i osobe s invaliditetom i zdrave osobe zajedno.

Izvrstan je to način inkluzije osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju u društvo jer nema odvajanja. Osim toga u jednoj ekipi se mogu naći sve dobne skupine i oba spola. Slavonija ima četiri kluba, a jedan od njih je OK OSI Zrinski iz Nuštra.

„Klub je osnovan 2020. godine u sklopu Erasmus+ projekta na kojemu je kao partner sudjelovao Odbojkaški klub Zrinski. Kroz projekt smo s našim partnerima prepoznali da je Nuštru zbilja potreban klub gdje bi se mogli okupljati ponajviše branitelji invalidi Domovinskog rata te ostale osobe s invaliditetom uključujući djecu i mlade”, rekao je Zvonimir Tomić, predsjednik i igrač kluba.

Dodaje kako je veliki problem što oni nemaju nekakvu mogućnost za sportsku rekreaciju i druženje. Ne nužno natjecateljskog sporta gdje bi ostvarivali vrhunske rezultate već da im se pruži mogućnost da imaju rekreativne aktivnosti koje su prilagođene njihovim mogućnostima, a da pritom zadovoljimo njihove potrebe.

„Najviše nam je sa savjetima pomogao klub iz Zagreba koji je višestruki državni prvak. Istaknuli su da će veliki problem biti na početku animirati osobe s invaliditetom da se priključe. Stvar integracije zdravih osoba i osoba s invaliditetom je najbitnija na početku da imamo članove volontere koji bi bili voljni, ne moraju nužno biti sportaši, već samo da su željni rekreacije, priključiti se kako bismo pokazali ljudima da se uz određeni trud i posvećeno vrijeme mogu baviti sjedećom odbojkom. I da na taj način dobrim primjerom, dobrim društvom, zabavom pridobijemo osobe s invaliditetom da nam se priključe”, navodi Tomić.

Klub je izrazito aktivan na društvenim mrežama gdje su davanje informacija redovno radi prijenose svojih utakmica kako se ljudima što više ovaj interesantan sport približio. Liga je jedinstvena i igra se po cijeloj Hrvatskog, a uz Nuštarce igraju i klubovi iz Osijeka, Vukovara, Slavonskog Broda, Zagreba, Knina, Splita.

„Planirali smo raditi radionice senzibilizacije, ponajviše zbog tog problema što ne možemo animirati ljude i da na te načine pokažemo koji su benefiti bavljenja ovim sportom bilo da su oni zdravi ili osobe s invaliditetom. Surađujemo s ekipom iz Vukovara koja ima jako puno osoba koje su stradale u ratu, a igraju sjedeću odbojku, zatim ekipe iz Osijeka i Zagreba, a kroz Erasmus projekte imamo dobru suradnju i s osobama s invaliditetom iz Slovenije, Italije, Turske i Španjolske, tako da će taj međunarodni karakter biti prikazan na daljnjim projektima i domaćim i međunarodnim turnirima”, govori Tomić.

Zrinski je u dvije godine djelovanja uspio privući 32 člana od čega je samo pet osoba s invaliditetom što dovoljno govori o tome koliko je zahtjevno pridobiti ovu društvenu skupinu da se bavi sportom. Posao dodatno otežava i mala dvorana u Nuštru koja teško zadovoljava i potrebe Odbojkaškom kluba Zrinski. Vrata kluba otvorena su svima zainteresiranim, a treninzi se održavaju utorkom i petkom u 20 sati, ali sada će stanka koja će trajati sve do rujna.

S privlačenjem novih, mladih klubova imaju i ostali klubovi u Slavoniji, dok najlakšu situaciju imaju u Zagrebu gdje kroz razne velike projekte i stipendiranja, ali i reprezentativni sport privlače mlade osobe s invaliditetom što dovodi do toga da se za kvalitetnog sportaša klubovi mogu otimati. Podrška lokalne zajednice izrazito je važna, a Nuštraci je u svojim počecima izgleda baš i nisu imali.

„Lokalna zajednica možda na početku i nije toliko prepoznala benefite koje nudi ova vrsta rehabilitacije, rekreacije i socijalne integracije osoba s invaliditetom s ostatkom društva. Nisu se puno iskazali, posebno u prvoj godini. Kada osnujete udrugu imate pravo na samo 5 tisuća kuna, a liga se igra po cijeloj Hrvatskoj i to je jako mali iznos s kojim se ne može ništa napraviti te smo kroz individualne projekte kao klub tražili dodatna sredstva financiranja. U tom dijelu nam je županija izašla u susret određenim iznosom te smo vlastitim sredstvima najviše pokrili sve troškove koje smo imali u prošloj godini. Uglavnom se uspijevamo isfinancirati putem prijatelja, sponzora i donatora”, istaknu je Zvonimir Tomić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno