Mnoge perspektivne mlade umjetnike vrijeme pandemije koronavirusa zateklo je kao studente. Među njima je i sopranistica Marija Jurić, bivša učenica Glazbene škole Josipa Runjanina u Vinkovcima, danas studentica pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Život mlade Vinkovčanke Marije Jurić (1998.) od najranijega djetinjstva obilježava pjevanje. “Glazba je oduvijek bila dio mog života. Pjevanje je bio moj način igre u djetinjstvu, a danas mi je životni poziv. Izražavati emocije kroz vlastiti pjev daje mi snagu, utjehu, sreću pa time i smisao na ovom svijetu. Imam sreće što je divna osoba i profesorica Zdenka Ivanković prepoznala moj potencijal i usmjerila me u srednju glazbenu školu, a profesorica Sanja Ćurko pretvorila me u uspješnu mladu opernu pjevačicu s postignutih 17 prvih i drugih nagrada s državnih i međunarodnih natjecanja”, ističe Marija Jurić.
“Sada sam studentica prve godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Vlatke Oršanić, što je jedan velik korak naprijed prema pravom cilju – karijeri pod svjetlima reflektora kazališta. Već sada je pomalo napeto s obzirom na veliku konkurenciju, ali uistinu sam prezadovoljna akademijom, profesoricom, kolegama i svim onim izazovima koji me čekaju kao studenticu i umjetnicu”, ističe naša sugovornica.
Izazovi su veliki, ali za ovu mladu umjetnicu očigledno ne i nedostižni što potvrđuje i poziv za ulogu u operi “Pepeljuga” Julesa Masseneta, koja je na scenu postavljena u suradnji muzičke, dramske i likovne akademije te Tekstilno-tehnološkog i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

“Za nas su jako važni nastupi pred publikom u organizaciji Muzičke akademije. Pripremamo se i izlazimo na audicije, a oni koji prođu imaju priliku za promociju jer nas mogu prepoznati i drugi koncert majstori i poslije odabrati za svoje projekte. Kao studentica prve godine i bez audicije odabrana sam za ovogodišnju sporednu ulogu u “Pepeljugi” na koju sam jako ponosna. Dobili smo velike pohvale, a plan je bio izvesti predstavu u kazalištima HNK izvan Zagreba, no sve je odgođeno do daljnjeg zbog situacije sa COVID-19″, ističe Marija Jurić.
A COVID-19 donio je i studiranje na daljinu. “Na sreću, vratila sam se svojoj obitelji i dragim Vinkovcima pa sada u online nastavi sudjelujem od kuće, ali se nadam i veselim što skorijem povratku na akademiju zbog nastave, a i zbog cijele brucoške atmosfere. Ovako na daljinu, nije to – to. Inače, dani mi prolaze kao da sam i u Zagrebu, pjevam, sviram, treniram, učim jezike, talijanski, njemački, svojevoljno japanski… Sve dužnosti pjevača odrađujem po rasporedu”, ističe Marija Jurić.
Za “ostani doma” vrijeme kaže kako nije lako biti ”zatvoren” u kući. “Ali s obzirom na opasnost za naše roditelje, bake i djedove, to je najmanje što možemo učiniti. Također, ovo je situacija je u kojoj imamo priliku uistinu se povezati još bolje unutar obitelji. Inače, riječ dosada kod mene ne postoji. U ugodnoj toplini obiteljskog doma ispunjavam vrijeme hobijima i obvezama koje volim”, ističe naša sugovornica uz poruku: Spriječimo gubitak najmilijih, ostanimo doma!

Pjevanje je danas moj životni poziv, a izražavati emocije kroz vlastiti pjev daje mi snagu, utjehu, sreću pa time i smisao na ovom svijetu, ističe Marija Jurić