32 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Spomenka Kušić: Neka si olakšaju dušu i kažu, gdje su naša djeca!

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

„Trideset godina molimo i molimo, i poručujemo svima, neka nam pomognu i kažu gdje su naša djeca, a sebi dušu olakšaju. Neka samo pogledaju svoje obitelji i probaju se staviti u našu kožu. Trideset godina liježemo i budimo se s istim pitanjem,” kaže hrvatska majka hrabrost, predsjednica Udruge Hrvatska majka Vinkovci Spomenka Kušić, majka nestalog Mirabela Matičića koja je i danas, usprkos narušenom zdravlju na središnjem obilježavanju Dana nestalih osoba u Vukovaru.

Arhiva

74-godišnja Vinkovčanka oplakuje sva mjesta za koja pretpostavlja da su posljednja na kojima se oprostio s ovim svijetom, pravi odgovor gdje su njegovi posmrtni ostaci, ne zna. Svake subote ili nedjelje svijeću pali i moli se pred ‘zidom plača’ ispred crkve sv. Filipa i Jakova ili pred borovskim Commercom odakle je odveden u nepoznatom smjeru, o čemu nam je, u serijalu priča o Vinkovčanima u posljednjim danima Vukovara ’91., svjedočio njegov polubrat Mladen Matičić. Njih su dvojica bili najmlađi pripadnici rezervnog sastava Mjesne zajednice Zagrebački blok. Mladena i dan danas progoni misao je li moglo drugačije.

Arhiva
Arhiva

„Odveden je jer se ranjen s nosila založio za civile. Ni tada nije popuštao već ih je verbalno napao zbog granatiranja Commerca i ubojstva civila i ranjenika zbog čega su ga izdvojili. Prema svjedocima, odveden je put Trpinje, ubijen i zakopan s ostalima negdje uz Bobotski kanal, no navodno su negdje kasnije premješteni jer im se do danas gubi svaki trag,” jesenas je podjelio s nama četiri godine mlađi polubrat koji je s dvadeset godina držao s vinkovačkim vodom – njih 16, istureni položaj u Borovu Naselju, a potom i sam prošao kalvariju srbijanskih logora.

„Zadnji smo otišli mi s kompletne linije prema Borovu Selu – 16 Vinkovčana i četiri domaća. Miro je ranjen 2. studenoga u nogu. Prebacili smo ga u Commerce. Preko dana smo bili na položaju, po noći smo išli k njemu. Ja sam išao svaku večer. Rekao sam mu u šali kada ne dođem znat ćeš da su me ubili. Kad smo ostali odsječeni, nisam došao. Bio je uvjeren da sam poginuo. Razmišljali smo o proboju, ali nisam htio Miru ostaviti, a drugi nisu htjeli ostaviti nas. I dan danas lupam glavom o zid razmišljajući jesmo li ga mogli pokušati odnijeti za Vinkovce. Ne zato što mi je brat, ali on je stvarno bio posebna osoba. I danas kada razmišljaš o onima koji nedostaju, fali najbolji dio društva. Oni koji su odskakali od ostalih. I nema dana da ne pomislim na njega ili se potegne priča svih ovih trideset godina. On je stalno sa mnom”, rekao je tada Mladen koji sa Spomenkom prati sve dojave o lokacijama mogućih novih grobišta.

„Obišla sam i posljednja probna iskapanja na Petrovačkoj doli u Vukovaru. Čekamo preliminarne rezultate. Sve je teže i sve nas je manje, uskoro će nas biti manje od naše djece koju tražimo”, kaže Spomenka koja poziva sve danas u Vukovar.

Arhiva

„Među prvima je otišla naša mladost, pravi istinski domoljubi”, dodaje žaleći što im umiru majke, očevi, supruge, a njima ni traga.


Četrdesetak članova ove prve hrvatske udruge registrirane u Hrvatskoj za traženje nestalih iščekuje rasvijetljivanje sudbine 29 hrvatskih mladića s prostora bivše Općine Vinkovci.

A u Hrvatskoj su danas još 1832 nerazriješena slučaja osoba nestalih u Domovinskom ratu (nepoznata sudbina 1434 osobe te nepoznato mjesto ukopa 398 smrtno stradalih osoba), od kojih se gotovo jedna trećina – njih 518 odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije. Od njih je 385 osoba nestalih i nasilno odvedenih s područja Grada Vukovara i prigradskih naselja te u pokušaju proboja iz neprijateljskog obruča u Vukovaru.

U mandatu Vlade od listopada 2016. godine, provedena su terenska istraživanja i probna iskapanja na 312 lokacija mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica na području 12 županija, a najveći broj lokacija pretražen je na području Vukovarsko-srijemske (110) i Sisačko-moslavačke (64) te Osječko-baranjske županije (37), službeni su podaci Ministarstva hrvatskih branitelja.

Provedenim istraživanjima pronađene su dvije masovne grobnice u blizini Vukovara – Marinci i Bobota te veći broj pojedinačnih grobnica, iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 159 osoba.

U proteklih šest godina identificirani su posmrtni ostaci 221 osobe, od kojih je dio posmrtnih ostataka koji su bili pohranjeni u zajedničkim grobnicama neidentificiranih u Zagrebu i Osijeku.

Službeni program obilježavanja Dana sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu i Međunarodni dan nestalih osoba počeo je upravo u Vukovaru u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Udruge Vukovarske majke u partnerstvu sa Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata i Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata.

Arhiva

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno