6 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Stara lampa u novom ruhu: U Tehničkoj školi uskoro kreću s printanjem sjenila

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Čuvena vinkovačka lampa, omiljeno svjetlo Vinkovčana, upravo je na remontu kojim će joj biti vraćen stari sjaj – sjaj koji podsjeća na vrijeme kada je „lampa nasrid Vinkovaca“ bila glavno mjesto okupljanja. U očuvanju tradicije pomoći će moderna tehnologija, a svoje prste su tu umiješali vrijedni učenici i profesori Tehničke škole Vinkovci.

Dugi niz godina najpoznatija vinkovačka lampa služila je svojoj svrsi, no stiglo je vrijeme za promjene. Svijetlit će ona i dalje, a stara dotrajala sjenila uskoro će biti zamijenjena novim i modernijim, isprintanim u 3D tehnologiji. U pomoć ponovno uskače vinkovačka Tehnička škola u kojoj su s veseljem, ali i ponosom, prihvatili učiniti nešto za svoj grad i svoje sugrađane.

„Takve se više ne proizvode, a mi, Vinkovčani, želimo očuvati svoju povijest i tradiciju. Ideja da se suvremenim tehnologijama proizvede kućište istovjetno originalu posebna je i jedinstvena“, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Ravnatelj škole, Mate Vukušić, pojasnio je kako su nabavili poseban materijal za izradu sjenila, napravljen je probni uzorak i sve za sada ide vrlo uspješno prema procesu printanja s kojim će se krenuti već ovaj tjedan.

„Bit će to još bolje i ljepše nego što je bilo do sada. Nije ni jednostavno ni brzo za napraviti, ali mi imamo ljude i tehnologiju i nadamo se da ćemo to napraviti kvalitetno“, istaknuo je Vukušić i dodao kako se i za ubuduće preporučuju za bilo kakvu pomoć Vinkovcima: „To je naš grad i mi želimo da našim sugrađanima bude lijepo. Nadamo se da ćemo i ubuduće raditi društveno korisne stvari“.

Printanje jednog sjenila trajat će između 60 i 70 sati, no zahvaljujući dosadašnjim rezultatima i uspješnim projektima, u školi nemaju razloga za strah.

Podsjetio je ravnatelj i kako je Tehnička škola prva počela printati 3D vizire za zdravstvene i druge djelatnike, nakon čega se glas o ovim vrijednim učenicima i nastavnicima pročuo diljem Hrvatske. Trenutno imaju ekskluzivni ugovor s Hrvatskom liječničkom komorom gdje su dogovorili da će isprintati četiri tisuće vizira za sve studente medicine u Republici Hrvatskoj. U fazi su printanja, a već je gotovo preko tri i pol tisuće vizira.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno