24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Sutra kreću prijave za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Od sutra s početkom u 9 sati svi zainteresirani mogu se prijaviti za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća koje nisu stradale u potresu putem sustava za e-prijavu.

Kao što je i najavljeno, za tu je namjeru osigurano 300 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi se smanjila količina energije potrebna za zagrijavanje i hlađenje prostora te kako bi se potaknulo korištenje obnovljivih izvora energije što će na kraju rezultirati nižim režijskim troškovima kućanstava i poboljšati kvalitetu života ukućana.

U okviru Javnog poziva, sufinancira se cjelovita energetska obnova, ali i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije. Ono u čemu se ti projekti razlikuju postotak je sufinanciranja i minimalni energetski razred kuće koja se prijavljuje za obnovu.

Iznos sufinanciranja je do 60% bespovratnih sredstava, pri čemu je toplinska zaštita nekog od elemenata vanjske ovojnice obvezna mjera, za koju je maksimalno moguće dobiti do 120.000 kuna. Međutim, poželjno je da obnova bude cjelovita, a u tom slučaju maksimalan iznos poticaja iznosi 204.000 kuna.

Detaljnije o energetskoj obnovi obiteljskih kuća, energetskim razredima, obveznoj dokumentaciji i rokovima možete pročitati na službenoj mrežnoj stranici Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

FOTO: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno