8 C
Vinkovci
Srijeda, 29. ožujka 2023.

Sutra vinkovačka premijera ratnog dokumentarno-igranog filma “Bogdanovci između zvijezda”

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Za sutra s početkom u 20 sati zakazana je vinkovačka premijera dokumentarno-igranog filma „Bogdanovci između zvijezda“ redatelja Stipe Majića, prema istoimenoj knjizi i scenariju Vinka Žanića-Goge.

Film „Bogdanovci između zvijezda“ nastao je prema scenariju i priči posljenjeg zapovjednika Bogdanovaca Vinka Žanića, a temeljen je na svjedočenjima branitelja koji su sudjelovali u ratnim događanjima u Bogdanovcima pokraj Vukovara 1991. godine.

U povodu 30. obljetnice Sjećanja na stradanje civila i branitelja Bogdanovaca, donosi stvarno stanje u Bogdanovcima od 1. listopada do 10. studenog 1991.g. kao i svjedočanstva o velikoj hrabrosti u četrdesetodnevnoj obrani malog slavonskog sela. Premijerno je prikazan u maloj dvoran Lisinski u Zagrebu.

Za izvrstan prikaz događaja tijekom Domovinskog rata zaslužan je redatelj i producent filma Stipe Majić-Pipe, koji je i sam branitelj Vukovara. Uspio je dočarati mali dio onoga što se tada događalo tijekom 40 dana obrane sela, uz stvarne svjedoke vremena, izravne sudionike događanja.


Simboličko i stvarno značenje naslova filma prikaz je dviju strana.

“Pod znakom zvijezde su nas napadali i životno ugrožavali, da bi nam na kraju zvijezde pokazale pravi put iz pakla rata uništenih Bogdanovaca,” stoji u pozivu na vinkovačku premijeru.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno