23 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Sve je veći broj rođene djece, u vrtićima se traži mjesto više

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Početkom lipnja, zamjenica ravnateljice Dječjeg vrtića Vinkovci Ljubica Jukić u Mostaru je preuzela ugovor o suradnji Dječjeg vrtića Vinkovci i Grada Livna na zajedničkom međunarodnom projektu „Zajedno za bolje sutra“ ukupne vrijednosti 299.520 eura. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske sufinancira ga sa 102.700 eura, a dio je to Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, vrijednog 4,2 milijuna eura.

Na osnovi tog ugovora, Grad Vinkovci dobit će određena sredstva za opremanje soba u vrtiću i kuhinje.

“Ovo je jedan jako dobar primjer suradnje između Grada, agencije VIA i Dječjeg vrtića Vinkovci. Vrtić iskazuje svoje potrebe, Grad priprema i sudjeluje sa svojim sredstvima u određenom dijelu, a VIA pribavlja dodatna sredstva, što nam otvara korištenje novca iz proračuna za različite druge programe, za dodatno poboljšanje uvjeta u vrtiću, pa tako i za povećanje plaća”, pojašnjava Andrea Vinkovci, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Podsjeća kako su povećane plaće svim djelatnicima Dječjeg vrtića, koeficijenti i osnovice su izjednačeni kao i u osnovnom školstvu. Oni su to, dodaje, svojim radom svakako i zaslužili. Ugovor koji su Vinkovci potpisali jedan je od 88 i velika je stvar biti dio tako velikog projekta, tako velike međugranične suradnje i lijepih partnerskih odnosa, kaže Ljubica Jukić, zamjenica ravnateljice Dječjeg vrtića Vinkovci.

„Osigurana poticajna sredstva će nam uvelike značiti kako bi naše prostorne i materijalno okruženje obogatili i stvorili bolje predispozicije za odgoj i obrazovanje naših najmlađih Vinkovčana”, ističe Jukić.

Pojašnjava kako će dobivena sredstva za objekt Stribor biti uložena u izmjenu namještaja, budući da su neki dijelovi stariji od 40 godina. To znači novi stolovi, stolići, krevetići, novi centri aktivnosti i sve ono što projekt bude dozvoljavao svojim uvjetima.

„Važno je ići u korak s vremenom. Puno nam svojim sredstvima pomažu Grad, resorni odjel društvenih djelatnosti, EU i poticajni fondovi. Znamo iskoristiti odobrena sredstva i staviti ih u prave ruke, a to su dječje ruke. Svakako je dobro usmjeriti sredstva koja dobijemo na pravilan način i zadovoljiti potrebe i interese djece”, rekla je zamjenica.

2018. godine pojedini objekti, uključujući i Stribor, prošli su veliku energetsku obnovu, sada je došlo vrijeme za novi namještaj koji je poprilično dotrajao. Zahtjevi roditelja, kao i potrebe djece, sve su veći i važno je obogatiti prostor kako bi se stvorilo novo poticajno okruženje za djecu.

Pozitivna demografska slika

Dječji vrtić Vinkovci trenutno broji 27 odgojnih skupina, od toga je 15 vrtićkih i osam jasličkih. Kako kaže Ljubica Jukić, interes za upisom je iz godine u godinu sve veći i vrtići ih zaista ne mogu sve smjestiti.

„Zato postoji lista čekanja, ona je i dalje aktualna i pomjerat će se kako se budu oslobađala mjesta. Uvijek nam se provlači pitanje gdje smjestiti svu djecu i drago nam je što Grad radi na proširenjima i izgradnji vrtića kako bi uspjeli zadovoljiti sve interese”, dodaje Jukić i napominje kako je najvažnije da su provedenim natječajem uspjeli upisati svu djecu s područja grada i zadovoljiti kriterij s oba zaposlena roditelja.

Prije nekoliko godina obnovljena su tri objekta vrtića, a malo je onih koji već ne znaju i kako se na Vašarištu gradi novi vrtić Mali princ. Ako bude sve u redu, kaže pročelnica Vinković, u idućoj pedagoškoj godini otvara svoja vrata za 176 mališana, što u vrtićkoj što u jasličkoj skupini.

„Osim izgradnje novog objekta na odličnoj lokaciji, uskoro bi trebala krenuti i dogradnja Stribora na Lapovcima gdje bi dobili dodatnih 50 mjesta, a isto toliko bi imali i u vrtiću Naša radost u Radićevom bloku, gdje bi bilo šteta ne iskoristiti veliko dvorište i proširiti njegove kapacitete. Ukupno je to oko 280 mjesta, tako da bi trebali zadovoljiti uistinu sve potrebe”, pojasnila nam je pročelnica. Dodaje i kako trebaju krenuti radovi u dječjem vrtiću Budućnost za koja su odobrena sredstva, bit će usmjerena uglavnom na radove u dvorištu.

Za potrebe ove djelatnosti zasad je dovoljno kadra, no izgradnjom i dogradnjom objekata uslijedit će nova zapošljavanja, što odgojno-obrazovna, što tehnička. Uskoro će krenuti i novi  program obvezne predškole koji će trajati 700 sati, umjesto dosadašnjih 250, a to znači kako će djeca koja budu pohađala predškolu morati duže vrijeme boraviti u samom vrtiću. Za to je također potreban dodatni prostor i dodatna prilagodba, budući da je riječ o novoj reformi školstva. Moraju se tako mijenjati i obrazovne politike unutar vrtića, a to je budućnost koja je vrlo blizu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno