-0 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

Svjetski je dan srca

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Poveži se srcem, slogan je ovogodišnje preventivne kampanje povodom Svjetskog dana srca koja u vremenima COVID-a 19 , iako smo izoliraniji nego ikad, sugerira na povezivanje s vlastitim srcem i sa srcima naših bližnjih.

Foto: HZJZ

Naime, osobe oboljele od kardiovaskularnih bolesti, a njih je u svijetu oko 520 milijuna, imaju povećan rizik od razvoja teških oblika koronavirusa, a mnogi od njih boje se otići na redovne i hitne preglede zbog straha od zaraze. Također, dio njih izolirao se od svojih obitelji i prijatelja što predstavlja dodatan teret za njihovo tjelesno i mentalno zdravlje.

Povezati se znači voditi brigu o zdravlju srca, odabrati zdrave životne navike – prestati pušiti, vježbati, zdravo se hraniti, kontrolirati krvni tlak, odlaziti na redovne preglede, koristiti suvremenu tehnologiju u kontroli zdravlja srca, ali i brinuti o zdravlju svojih bližnjih, te osoba u povećanom riziku. Mi bismo dodali, manje sekirancije, više uživanja u životu.

Foto: HZJZ

U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti prvi uzrok smrtnosti, a od njih je 2020. godine umrlo 22 886 osobe, odnosno 40,1% ukupno umrlih.  Analiza po spolu pokazuje da su uzrok smrti 45,4% umrlih žena (13 131) te 34,7% umrlih muškaraca (9 755). U rizičnu skupinu ubrajaju se stanovnici kontinentalnog dijela među kojima je u vrhu i Vukovarsko-srijemska županija.

Ipak, zadnjih dvadeset godina prisutan je trend smanjenja smrtnosti. U usporedbi s Europom, Hrvatska sa standardiziranom stopom smrtnosti od 609/100.000 spada među zemlje koje imaju srednje visoke stope smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u povodu današnjeg Svjetskog dana srca.

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno