26 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

U Hrvatskoj ostalo još 4,85 milijardi kuna u optjecaju

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Od 1. siječnja 2023. službena valuta u Hrvatskoj je euro, a od 2. siječnja žitelji Lijepe naše mogli su mijenjati kune u eure u svim poslovnicama Hrvatske pošte ili Fine, dok je novac na računima bio automatski transferiran u novu valutu. Od 1. siječnja 2024. Fina i Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene valute, a novčanice i kune moći će zamijeniti samo u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), koja će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, najkasnije do 31. prosinca 2025. Nakon povlačenja kovanice kune čuvaju se u vojarni Croatia do kraja trogodišnjeg roka. Novčanice kune, paralelno s povlačenjem iz optjecaja, pohranjuju se u trezore HNB-a te se sukcesivno uništavaju na sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihovog uništavanja i koji broje svaki izrezani primjerak. Na dan 31. listopada od 500 000 000 komada novčanica koje su bile u optjecaju, javnost (poslovni subjekti i građani) je vratila 436 200 000, odnosno 87 posto, ali od 3 milijardi kovanica u optjecaju vratilo se tek 742 000 000, odnosno 25 posto.

Iz Fine su nam javili kako je dinamika zamjene kune u euro u njihovim poslovnicama, na razini RH, u kontinuiranom padu. Najveća količina kuna zamijenjena je u siječnju 2023. godine. „U podružnicama Vinkovci i Vukovar bilježi se lagani prekid trenda pada u zadnjem kvartalu ove godine, odnosno kako se približavamo krajnjem roku mogućnosti zamjene, 31.12.2023.”, poručuju iz Fine. Na njihovim stranicama stoji da će do kraja godine građani moći zamijeniti novčanice i kovanice kune za euro uz primjenu fiksnog tečaja konverzije sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Pravila mijenjanja ista su onima kao i u Hrvatskoj pošti.

Iz razgovora sa sugrađanima, Vinkovčani su većinu svojih novčanica i kovanica kuna zamijenili početkom godine. „Zamijenila sam sve kune u eure još prije. Jedino što mi je ostalo su sitne kovanice što neću ni mijenjati”, poručila je Nada Paripović. Gdje i na koji način mogu još zamijeniti staru valutu u novu zna i Ivan Beljo. „Upoznat sam s tim da kune mogu zamijeniti u poslovnicama Fine i u Pošti što sam učinio odmah pri promjeni kune u euro”, kazao je Ivan. Stoga, ako još niste, pretresite zaboravljene ladice, jakne i ostale odjevne predmete, pitajte bake i djedove imaju li još štogod kuna u svojim „čarapama” i promijenite novac dok još možete. Iz Fine očekuju kako će do kraja godine zamjena imati lagani trend rasta zbog približavanja krajnjeg roka mogućnosti zamjene. No, treba napomenuti da unatoč tome što se količina gotovog novca smanjuje, dosadašnja iskustva zemalja koje su uvele euro pokazuju kako se nikad ne zamijeni cjelokupan gotov novca bivše valute.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno