16 C
Vinkovci
Utorak, 27. rujna 2022.

U Hrvatsku stigla dva nova helikoptera Black Hawk

Više od autora

- vl promo-Ministar obrane Mario Banožić nazočio je dolasku dva helikoptera UH-60M Black Hawk, koji su zagrebačku zračnu luku „Franjo Tuđman“ dopremljeni američkim vojnim avionom C-17 za strateški transport.

Uz ministra, događaju je nazočio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i otpravnik poslova a.i. veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država Mark Fleming. Ministar obrane Mario Banožić izrazio je zadovoljstvo uspješnom realizacijom ovog projekta i dolaskom dvaju doniranih helikoptera.

„Doista je impresivan način na koji su helikopteri transportirani u Hrvatsku. Ove helikoptere imao sam priliku vidjeti prilikom posjeta SAD-u u srpnju i ovom prilikom izražavam zahvalnost američkoj strani za podršku koju daju ovom projektu“, istaknuo je ministar te dodao kako je Hrvatska vojska ovim moćnim sredstvom dobila nove sposobnosti te povećala efikasnost.

„Sve nove nabavke, helikopteri, avioni, Bradleyi, ostala oprema, ali prije svega iskustvo i znanje naših ljudi, tvore sinergijski učinak u djelovanju naših Oružanih snaga. Ministar je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Glavnim stožerom u ovom, ali i ostalim projektima. Zajedničkim radom možemo napraviti najbolje za Republiku Hrvatsku”, poručio je Banožić.

Što se tiče same uporabe helikoptera, admiral Robert Hranj pojasnio je kako je riječ o univerzalnim višenamjenskim helikopterima, od kojih će dva imati prvenstvenu zadaću sudjelovati u operacijama potpore specijalnim snagama, odnosno biti u funkciji zračnog tima specijalnih snaga.

„Ti će se helikopteri uvježbavati zajedno s našim specijalnim snagama u središtu u Zadru, a uz tu primarnu zadaću, bit će prostora i vremena za njihov angažman i na drugim zadaćama, od prijevoza vojnika, borbenih zadaća i u konačnici potpori civilnim institucijama“, rekao je Hranj.

Helikopteri UH-60M Black Hawk dio su projekta nabave ukupno četiri helikoptera od Sjedinjenih Američkih Država, od kojih Ministarstvo obrane kupuje dva predmet, a dva koja su danas stigla donacija su američke strane. Nabava ovih helikoptera, kojima će se znatno unaprijediti sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske vojske u cijelosti, potvrda je strateških savezničkih odnosa Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

Helikopteri se uz tradicionalne vojne zadaće, mogu koristiti i za zadaće pomoći civilnim institucijama – gašenje velikih šumskih požara, traganje i spašavanje, hitno medicinsko prevoženje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno