26 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

U novu godinu s novom kupaonicom

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Nakon prošlogodišnje velike donacije nove kuhinje, u Društvu Hrvatska žena Vinkovci, 2024. nastavljaju istim tempom hvalevrijednom donacijom nove kupaonice u vrijednosti najmanje 5 000 eura. U tijeku su radovi na renoviranju.

„Problem kod kupaonice bio je što su se pločice počele odljepljivati nakon čega se naišlo na isti problem s malterom pa su zahvati podrazumijevali dodatno žbukanje. Što zub vremena što zagrebački potres koji je sigurno narušio statiku prostora, zahtijevalo je prioritetno renoviranje”, kaže predsjednica Ljubica Potočić.

Nova kupaonica u potpunosti je donacija zagrebačkog građevinskog poduzetnika koji želi ostati anoniman. Na njegov prijedlog, kada je zamijenjena ‘walk in’ tuš kabinom kako bi i korisnici vezani uz invalidska kolica imali nesmetan pristup.

„Za nas je čuo od časne sestre Mire koja je duhovna potpora korisnicima stana. Sav trošak preuzeo je na sebe, od materijala do rada. Očekujemo skori završetak nakon čega ćemo generalno očistiti stan i zahvaliti se simbolično našem velikodušnom donatoru”, najavljuje Potočić.

Potrebna i sušilica

Iako je prostor lijepo namješten i ima sva suvremena pomagala potrebna prosječnom kućanstvu, nedostaje sušilica rublja. Naime, korisnici su ga do sada prostirali na prenosivom sušilu po cijelom stanu što nije primjereno. Uz to što je higijenski prihvatljivija, sušilica je i praktičnija jer neće remetiti mir i privatnost jedni drugima. Kako su ovim renoviranjem kupaonice instalacijama predvidjeli novo pomagalo, članice Društva planiraju nabavku. Ako bi ju osigurale donacijom, itekako bi im dobro došlo jer osim o režijama i tekućim ulaganjima u održavanje prostora, ponovno su zanovile posteljinu, pokrivače, deke i jastuke. S obzirom na to da je kupaonica u cijelosti donirana, dio planiranog novca jedinica lokalne samouprave preusmjerile su u tu svrhu.

Briga za korisnike ne staje samo na korištenju prostora. Redovito na kartici obližnjeg kvartnog trgovačkog lanca osiguravaju 200 eura za trajne zajedničke namirnice, sanitarije i higijenske potrepštine kako bi obiteljima skinuli i taj teret da se u situaciji koja ih je snašla ondje osjećaju koliko toliko zbrinuti. O tome također skrbi časna sestra Mira, a u aranžmanu je i besplatan TAXI kada je u pitanju prijevoz teško oboljelih mališana.

Tijekom 16 godina, prostor je koristilo 230 obitelji. Komforan trosobni stan, pozicioniran je na izvrsnoj lokaciji Maksimirskog naselja uz Branimirovu ulicu, preko puta autobosnog stajališa, a svega 5 minuta hoda od međugradskog željezničkog prijevoza udaljenog 7 minuta vožnje od Glavnog kolodvora.

Uz brojne donacije i humanitarne aktivnosti kojima članice Društva prikupljaju sredstva za održavanje stana i režijske troškove, stan Hrvatske žene u Zagrebu za teško bolesnu djecu pomaže 16 vukovarsko-srijemskih općina, od 26, te 4 od 5 gradova, uz najveće sudjelovanje Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno