27 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Veliku omotnicu EU sredstava iskoristile tri slavonske općine

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao Upravitelj Programa “Energija i klimatske promjene” objavilo je pozive na dostavu projektnih prijedloga u sklopu Programa.

Sufinanciran je sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021., uz tehničku i stručnu podršku Energetskog instituta Hrvoje Požar kao Programskog partnera te Norveške uprave za vodne resurse i energiju kao Programskog partnera države donatora.

Veliku omotnicu europskih sredstava koja im je trenutno na raspolaganju, ističe načelnik općine Andrijaševci Ante Rajković, odlučile su iskoristiti tri Općine u Vukovarsko – srijemskoj županiji.

Suradnja je to Općine Andrijaševci, koja je nositelj projekta, s Općinama Stari Jankovci i Privlaka koja će rezultirati provedbom pilot projekata integriranih fotonaponskih elektrana u svrhu povećanja instaliranih kapaciteta za korištenje sunčeve energije. Drugim riječima, na ukupno 11 zgrada javne namjene bit će postavljeni solarni paneli pomoću kojih će se doći do znatne uštede potrošnje električne energije u tim slavonskim selima.

„Vrlo je vrijedan i koristan ovaj projekt, pogotovo sada kada su se cijene energenata znatno povećale u odnosu na prošlo razdoblje. Proizvodnjom električne energije pomoću sunca idemo u pravcu energetske neovisnosti, što je od velike važnost za boljitak općina”, rekao je načelnik Rajković dodavši kako će sunčani krovovi krasiti zgrade Sportskog centra, Općine, Ribičkog doma, stare škole i Zadruge.

Nedavno odobrenje projektne dokumentacije s veseljem je dočekao i načelnik općine Stari Jankovci Dragan Sudarević koji ističe kako im je ovo već četvrti zeleni projekt u zadnje tri godine, a novi solarni paneli odličan su početak novog financijskog razdoblja s naglaskom na zelenu tehnologiju. Uz pametne ploče i autobusna stajališta, naveo je i šest hektara prostora koje su kroz prostorni plan osigurali za solarnu elektranu kako bi smanjili potrošnju električne energije u pogledu javne rasvjete koja je postala teret jedinicama lokalne samouprave.

Iako su zasad prijavili samo zgradu Dječjeg vrtića Privlaka, načelnik Darko Galić uskoro planira prijaviti i objekte Mjesne zajednice, mrtvačnice, ambulante, Dragovoljnog vatrogasnog društva te Knjižnice i čitaonice.

„Ovim projektom smanjujemo trošak električne energije, a samim time i štitimo okoliš. Usporedbe radi, mjesečni trošak električne energije u našem vrtiću prije poskupljenja iznosio je oko pet tisuća kuna. Koliko god budemo smanjili potrošnju i troškove bit će dobro jer nam je, kao i svima ostalima, značajna svaka kuna”, istaknuo je Galić dodavši kako nijedna od ove tri općine ne može znati točnu vrijednost projekta jer on uključuje i proces izgradnje čiji će se troškovi znati tek nakon postupka javne nabave, plaće osoba koje će raditi na provedbi i skup svih ostalih izdataka.

No, bitno je napomenuti još jednu veliku prednost ovog, ali i sličnih projekata. „Kroz projekt će se osigurati i neki drugi kapaciteti, oni izgrađivanja ljudskih potencijala u smjeru razvoja općina. Bit će zastupljeni i stručni kadrovi kroz cijeli proces provedbe, što nije manje važno jer svjesni smo da samo uz kvalitetne ljude možemo odgovoriti zahtjevima koji su pred nama”, zaključio je ovu lijepu suradnju slavonskih općina načelnik Ante Rajković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno