14 C
Vinkovci
Petak, 23. veljače 2024.

vlč. Brkić: Utihnimo pred tajnom Božjega plana spasenja

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Peta korizmena nedjelja, koja se u našoj tradiciji još naziva i “gluhom”, početak je duboke korizme u kojoj se intenzivnije pripravljamo na proslavu središnjeg otajstva našega spasenja, uvodi nas u promišljanje župnik vinkovačke Župe sv. Ćirila i Metoda vlč. Mario Brkić.

Tako i izvanjska obilježja liturgije od ove nedjelje pokazuju promjenu u odnosu na dosadašnji korizmeni tijek. Do sada je liturgija pratila poziv na pokoru radi počinjenih grijeha te smo, prateći sadržaj liturgijskih čitanja, ujedno pjevali pjesme pokorničkog karaktera – Ja se kajem, Prosti moj Bože, Svaka duša, i dr.

U ovom, drugom dijelu korizme, pojašnjava, u misnim čitanjima pratimo događaje koji su prethodili Kristovoj muci te su učestalije i pjesme koje opjevavaju potonje otajstvo – Narode moj ljubljeni, O Isuse izranjeni, Cjelivat ću Gospodine, i dr.

Druga izvanjska gesta jest zastiranje križeva i slika koja svoj izvor ima u germanskoj tradiciji iz 9. stoljeća kada se na petu korizmenu nedjelju oltar odvajao od puka velikim platnom. To je bio simboličan prikaz isključivanja pokornika iz euharistije. Isključenje iz euharistijskog zajedništva traje do pomirenja s Bogom u sakramentu ispovijedi.

ARHIVA

Zato i danas Crkva preporučuje suzdržavanje od euharistije dokle god smo u stanju grijeha. Konačno pomirenje Boga i čovjeka dogodilo se na Veliki petak u trenutku Kristove smrti na križu. Tada se zavjesa jeruzalemskoga hrama razderala napola i označila prekid razdjelnice između Boga i ljudi. U sakramentu pomirenja aktualizira se Kristovo umiranje za dotičnog pokornika i odrješenjem od grijeha nestaje razdjelnica između Boga i grešnika.


Prekrivanje križeva i slika na petu korizmenu nedjelju tako ostaje tradicija koja ima doista duboku simboliku i mistiku.

Gluhom nedjeljom čitava Crkva pozvana je utihnuti pred tajnom Božjega plana spasenja.

„U ovim posljednjim danima korizme otklonimo od sebe sva izvanjska ometanja! Pokušajmo doslovno „oglušiti“ za svu buku ovoga svijeta kako bismo se mogli potpuno usredotočiti na središnje otajstvo naše vjere iz kojeg izvire nova nada za budućnost u vječnoj radosti! Dopustimo samima sebi u ovim danima duboke korizme biti uronjeni u mistiku liturgijskih slavlja prepoznajući u njima istinu koja nas nadilazi, a koja je opet tako bliska svakome od nas!”, poručuje o petoj korizmenoj nedjelji vlč. Mario Brkić.

Mogućnost pomirenja s Bogom, vinkovački vjernici imat će tijekom cijelog idućeg tjedna na velikim ispovjedima čiji raspored donosimo po župama.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno