26 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Vozači saniteta od danas u štrajku

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Oko 400 vozača saniteta, medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu od danas su u štrajku koji će trajati do ispunjenja zahtjeva.

Početak štrajka planiran je za devet sati, a trajat će sve do donošenja uredbe kojom bi se izjednačile plaće svim vozačima u sustavu saniteta na razini cijele države. Razlikuju se, prenosi HRT, čak i po 1500 kuna, ovisno o županiji.

Štrajk je organiziran od strane Sindikata medicinskih sestara i tehničara koji tvrde kako su i ranije bili vidljivi problemi na terenu zbog štrajka. “Odgođeni su brojni najavljeni prijevozi. Najviše problema bit će u manjim gradovima i sredinama gdje je pretežno starije stanovništvo koje ovisi o sanitetskom prijevozu, a koji će im od danas biti uskraćen. Tako su, primjerice, ravnatelji pojedinih domova zdravlja liječnicima već uputili poziv da se ‘snalaze kako znaju'”, naveli su u Sindikatu.


Ministar zdravstva Vili Beroš, uoči štrajka poručio je kako podupire svaki prosvjed koji je u skladu sa zakonom, ali nema tolerancije za uskraćivanje zdravstvene skrbi najranjivijim građanima kojima je sanitetski prijevoz ključan u liječenju i zbrinjavanju. “Svaki protest koji je u skladu sa zakonom je legitiman i demokratski način izražavanja stajališta i iskazivanja zahtjeva za rješenjem određenih otvorenih pitanja”, naveo je u priopćenju za javnost.

Osim toga, istaknuo je kako se o svim pitanjima treba konstruktivno razgovarati, što Ministarstvo čini. „Još prošle godine Vlada, kao i Ministarstvo zdravstva, uspostavila je dijalog sa sindikatima i pokazala volju za rješavanjem tog pitanja te nema razloga za traženjem rješenja na ulici ili preko ‘leđa’ naših pacijenata”, rekao je Beroš.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno