Počela je borba protiv komaraca. Iako najprije ona preventivna, pravovremeno tretiranje ovih dosadnih napasnika od velike je važnosti za normalan život građana Vinkovaca. Kiša malo ometa postupak, no u sljedećih mjesec dana trebala bi biti odrađena još dva larvicidna tretmana na devet lokacija u gradu.

Kako nam je pojasnila Vesna Ercegovac iz Veterinarske stanice Vinkovci, jedan od ukupno tri larvicidna tretmana je već odrađen, a obuhvaćene su vodene površine na području grada Vinkovaca – potok Nevkoš, stara i nova Banja, Bajer, potok Ervenica, Borinački kanal, kanal Kanovci, lijeva i desna obala Bosuta, kanal Trbušanci i kanal Gušte u Mirkovcima. Ostala dva tretmana planirana su u sljedećih mjesec dana, a u slučaju kiše tretiranje se odgađa za sljedeći dan kada dozvole vremenske prilike.

“Larvicidni tretman je ekološki najprihvatljiviji i najučinkovitiji. Trenutno na tretiranju rade tri ekipe i sedam djelatnika koji su podijeljeni na devet lokacija, a njihov zadatak je u vodu ubaciti tabletice koje stvaraju nepovoljne uvjete za razvijanje larvi, pa se u samom startu sprječava razvoj komaraca”, istaknula je Ercegovac.

Osim preventivnog larvicidnog, postoji i adulticidni tretman. On se može izvoditi i sa zemlje i iz zraka, a za njim se ide uglavnom ako je situacija alarmantna. Naša sugovornica napominje kako niti jedan nije opasan za ljudsko zdravlje. Kod larvicidnog tretiranja koriste se tablete s parazitima koji jedu ličinke komaraca i one su biološke, nisu otrov. Međutim, adulticidni tretmani su otrov za insekte i tada djelatnici upozoravaju pčelare da maknu svoje košnice. “U planu su tri larvicidna tretmana, a ukoliko bude bilo potrebe bit će ih i više. Sve ovisi o kiši”, dodaje Vesna.

Najgora područja za razmnožavanje komaraca su kanali nakon kiše i rubna područja uz vodu. U Vinkovcima ima nekoliko kritičnih mjesta, no za razliku od Osijeka, Vukovara i Županje, mi se nalazimo u povoljnijem položaju. Bosut, Banja i Bajer su mjesta gdje se komarci najviše razmnožavaju, a stručnjaci konstantno upozoravaju i na one manje površine koje zadržavaju vodu.

Uloga Grada Vinkovaca u ovoj borbi je neizostavna svake godine. Pročelnik Upravnog odjela gospodarstva, Hrvoje Niče, rekao je kako je u 2021. za tretiranje komaraca izdvojeno 200 tisuća kuna, a njihova briga su veće vodene površine.

“Apeliram na sve građane da obrate pozornost na površine oko kuće gdje se voda zadržava jer su to najpogodnija mjesta za razmnožavanje komaraca. Mi otvorene kanale tretiramo nakon svake veće kiše da bi učinak bio bolji, pa će i sljedeće biti nakon kiše. Da bi tretiranje uspjelo potrebna je voda”, kazao je Niče.