11 C
Vinkovci
Srijeda, 28. veljače 2024.

Župan Damir Dekanić s Hrvatima u Subotici

Više od autora

- vl promo-

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, posjetio je Hrvatsko nacionalno vijeće u Subotici, a tom je prigodom obavio i razgovor s predsjednicom Vijeća Jasnom Vojnić i njezinim suradnicima.

„Dolazili smo često, susretali se, razgovarali i djelovali skupa po pitanju raznih projekata s Hrvatima u Srbiji. A naši ciljevi su opstanak hrvatskoga naroda, njihovih običaja, vjere, kulture na ovom prostoru. S obzirom kako radimo aktivno sa srpskom zajednicom u Vukovarsko-srijemskoj županiji, povlačimo paralele i pomažemo da Hrvati u Srbiji na isti način i sa sličnim projektima realiziraju svoje potrebe. Suradnja je intenzivirana u posljednje vrijeme na svim planovima i siguran sam da ćemo u budućem razdoblju polučiti značajno bolje rezultate nego što je to bilo do sada”, istaknuo je župan Dekanić.

Izrazio je zadovoljstvo što je Tomislav Žigmanov, predstavnik Hrvata, postavljen za ministra u srbijanskoj Vladi. Dodao je kako se nada da će upravo ovaj čin pridonijeti boljem ostvarivanju prava pripadnika hrvatske zajednice, a Županija će sa svojim iskustvima pomoći građanima Srbije glede apliciranja na pretpristupne fondove Europske unije.


„Na ovome susretu razgovarali smo i o događajima u hrvatskoj zajednici koji su se zbili od našeg prethodnog susreta, kao što su izbori za HNV, izgradnja Hrvatske kuće u Subotici, a bilo je riječi i o budućim koracima po pitanju obrazovanja, susreta s predstavnicima pet županija te ranije započetih projekata”, rekla je Jasna Vojnić, predsjednica Vijeća, koja je ovom prilikom podsjetila kako Vukovarsko-srijemska županija već duži niz godina pomaže hrvatskoj zajednici u Srbiji, u područjima kao što su gospodarstvo, kultura i obrazovanje, ali i u brojnim projektima.

Nakon sastanka u HNV-u, vukovarsko-srijemski župan s predsjednicom Vojnić i ministrom Žigmanovim nazočio je gala koncertu u subotičkoj Sinagogi. Koncert se održao povodom 50 godina s tamburom profesorice i dirigentice Mire Temunović. Organizirala ga je Hrvatska glazbena udruga “Festival bunjevački pisama” iz Subotice, a suorganizatori bili su Hrvatsko nacionalno vijeće i Fondacija “Subotička Sinagoga”. Nastupili su Dječji tamburaški, Festivalski i Akademski orkestri kao i Katedralni zbor “Albe Vidaković” iz Subotice, a sudjelovali su i instrumentalni solisti te su za kraj svi sudionici skupa izveli završnu skladbu iz poznate opere “Ero s onoga svijeta” kao i pjesmu “Tamburice moja”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno