28 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

16. križni put mladih pod geslom Bij dobar boj vjere!

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Ured za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije na čelu s povjerenikom, vlč. Marijom Žigmanom, nakon kraće stanke uslijed pandemije koronavirusa, u subotu 2. travnja organizira 16. Križni put za mlade pod geslom „Bij dobar boj vjere” (1Tim 6, 12).

Ured za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije

Kako je najavio Josip Matezović, vjeroučitelj iz Vinkovaca, član Nadbiskupijskog povjerenstva za pastoral mladih, očekuje se da će okupiti oko dvije tisuće mladih hodočasnika koji će u zajedničkoj molitvi i korizmenim pjesmama krenuti iz marijanskog svetišta Dragotin u Osječko-baranjskoj županiji ispred crkve na put dug oko 18 kilometara, a koji će nakon par sati pješačenja završiti svečanim misnim slavljem u Centru za duhovne obnove „Božje milosrđe“ na Ovčari kod Levanjske Varoši nedaleko od Đakova, na putu prema Požegi.

Ured za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije

Hodočasnici  će po dolasku u Dragotin od svojih voditelja puta preuzeti molitvene knjižice. Dugo očekivano korizmeno hodočašće počet će oko 9 sati ujutro, a mladi će preko Trnave do Ovčare pješačiti nekoliko sati s velikom stankom za odmor, najavljuje organizator.

Razmatrat će postaje križnog puta po meditacijama Sandre Naletilić, inače članice Povjerenstva za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije, najavio je Josip Matezović.

Na ovom križnom putu sudjelovat će isključivo mladi vjernici u dobi od 15 do 30 godina uključujući srednjoškolce, studente i radničku mladež.

Ured za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije

Euharistijsko slavlje predviđeno je po završetku Križnog puta u crkvi „Božje milosrđe“ na Ovčari oko 18 sati, najavljuju iz Nadbiskupije. Očekuje se da će misu za mlade predvoditi pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić.

Prijevoz mladih iz župa do Dragotina, kao i povratak kućama s Ovčare, organizira svaka župa zasebno, a cijena autobusnog prijevoza iz Vinkovaca je 30 kuna po osobi. Mladi iz vinkovačkih župa odazvali su se, doznajemo, u vrlo respektabilnom broju, pa će put Dragotina u subotu ujutro sa svojim župnicima i kapelanima nekoliko autobusa.

Preporuka svima koji će se odazvati nadbiskupijskom Križnom putu je obuti laganu, udobnu-razgaženu obuću i slojevito se odjenuti kako bi uspješno i s radošću prohodali osamnaest kilometara dugu trasu.

Svaki sudionik sa sobom treba ponijeti ručak od kuće – lunch paket i nešto za piće te samo najnužnije stvari za koje misli da će mu toga dana biti potrebne. Preporuka je stvari nositi u ruksaku jer je to najzgodnije i najpraktičnije, poručuje organizator te poziva izbjegavati nošenje stvari u vrećicama i rukama jer to stvara poteškoće u hodu.

Dobro je ponijeti nešto za zaštitu od kiše, primjerice kabanicu. Ono na što se posebno upozoravaju hodočasnici jest zabrana nošenja alkoholnih pića i slušalica odnosno prijenosnih bluetooth zvučnika jer nije primjereno ni trenutku ni prigodi.

Svećenici koji će hodati s mladima bit će na raspolaganju za ispovijed.

Iz Nadbiskupije ovoga puta mole ne prijavljivati osnovnoškolsku djecu ni starije jer je ovaj križni put namijenjen isključivo mladima.

Prijave traju još idućih par dana u matičnim župama, zaključno s 30. ožujka, poručuju iz nadbiskupijskog Pastorala mladih, a svi sudionici mogu se o ovogodišnjem Križnom putu informirati na društvenim mrežama Ureda za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Župnici s oltara posebno pozivaju krizmanike na izniman način priprave za sakrament Svete potvrde koji će uskoro primiti.

Prilika je ovo za jedno drugačije i posebno druženje pa nije na odmet pozvati prijatelje, učiniti nešto nadahnuto za svoj život u ovim izrazito izazovnim vremenima i duhovno se obogatiti uz poruku vjernosti, postojanosti, plodonosne žrtve, molitvenog srca i na koncu tako potrebnog zajedništva. Jer korizma je pravo vrijeme za takav pothvat.

Ured za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno