5 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. ožujka 2024.

30 godina Aljmaškog šlepa

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Prije 30 godina prognanici Erduta, Dalja i Aljmaša protjerani su iz svojih domova i, tada jedinim mogućim putem – rijekom Dunavom i Dravom, pronašli su svoj privremeni dom u Osijeku. Prijevozno sredstvo bio je šlep za rasute terete, danas poznat kao Aljmaški šlep.

Po završetku mirne reintegracije prognanici su se pobjedonosno vratili svojim kućama, a s njima se vratila i Aljmaška Gospa. U nedjelju će obilježiti tri događaja s istim datumom: progonstvo mještana Dalja, Erduta i Aljmaša, pogibije redarstvenika u PP. Dalj, pripadnika ZNG-a i pripadnika Civilne zaštite 1. kolovoza 1991., pobjedonosni povratak iz progonstva 1. kolovoza 1998. i posveta aljmaške crkve i svetišta 1. kolovoza 2004.

Tim povodom Zajednica povratnika organizira domoljubni koncert tamburaške pjesme i glazbe na otvorenom u nedjelju, 1. kolovoza. Program će započeti Svetom misom u aljmaškom svetištu u 18 sati, nakon čega će se prikazati dokumentarni film “Šlep za rasute terete”. U 21 sat održat će se domoljubni koncert tamburaške glazbe povodom pobjedonosnog povratka prognanika, na otvorenom na Trgu B. Radića, na kojem će nastupiti Šima Jovanovac, Stjepan Jeršek – Štef, Viktorija Kulišić – Đenka i Blanka Došen. Uz pratnju tamburaškog orkestra BATOREK iz Osijeka, a kao posebni gosti bit će Antun – Tuca Nikolić te Žarko Plevnik reporter koji je 1.8.1991. izvještavao o tom događaju.



Koncert je za sve posjetitelje besplatan, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Županije osječko-baranjske i općine Erdut te u suglasju sa župnikom aljmaškog svetišta preč. kan. Antom Markićem.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno