Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek organizira sutra dvije nove akcije dragovoljnog darivanja krvi.

Od 9 do 14 sati jedna akcija organizirana je u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, dok će druga biti od 16 do 18 sati u prostorijama Osnovne škole „Matija Gubec“ u Jarmini.

Prijave za termin darivanja krvi vrše se na telefon Crvenog križa Vinkovci 332-523,  a darovatelji će odmah po prijavi dobiti SMS s rednim brojem i terminom darivanja krvi.

Iz Crvenog križa napominju kako će zbog striktnog poštivanja mjera najviših higijenskih standarda u svrhu sprečavanja širenja koronavirusa, darovateljice i darovatelji biti zamoljeni da poštuju razmak od najmanje 1,5 m i koriste zaštitne maske. Bit će osigurana i dezinfekcija ruku darovatelja i djelatnika, kao i dezinfekcija prostorija i kreveta, te mjerenje temperature darovatelja.

Darivanju krvi mogu pristupiti osobe koje nisu putovale izvan Republike Hrvatske zadnjih mjesec dana, bile u kontaktu s osobama koje su zaražene ili se nalaze u samoizolaciji, imale simptome infekcije dišnih putova, temperaturu, kašalj, kratak dah, otežano disanje te osobe koje nisu imale infekciju SARS-CoV-2. Osobe koje pripadaju nekoj od navedenih skupina privremeno se odgađaju na razdoblje najmanje 28 dana.