Kontaktirajte nas

Vijesti

DIH PANNONIA uvršten u bazu potpuno operativnih DIH-ova Europske komisije

Objavljeno

-

Digitalni inovacijski centar DIH PANNONIA, sa sjedištem u Vinkovcima, čiji konzorcij obuhvaća 15 partnera i čiji je nositelj i koordinator aktivnosti Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije, prošao je proces dodatne evaluacije od strane Europske komisije te je ocijenjen potpuno operativnim.

Konzorcij sastavljen od dva sveučilišta, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka i Sveučilišta u Slavonskom Brodu, specijaliziranih za transfer tehnologije i poslovni razvoj i pripadajuća 4 fakulteta, rektorata osječkog Sveučilišta, pet javnih ustanova regionalnih koordinatora s područja Slavonije, Baranje i Srijema, poduzetnika i eminentnih IKT udruga, osigurava interdisciplinarnu i sustavnu potporu poduzetnicima na području Vukovarsko-srijemske županije i šire.

DIH PANNONIA centar je za promociju digitalizacije te djeluje kao centar za digitalnu transformaciju poduzetništva i prehrambeno – prerađivačkog sektora. Ima ulogu pružanja pomoći tvrtkama, malim i srednjim poduzećima da korištenjem digitalnih tehnologija, razvijanjem pametnih vještina i stvaranjem novih znanja postanu produktivnija i konkurentnija.

Djeluje kao one-stop-shop, nudi podršku i konkretna rješenja tvrtkama za uvođenje digitalizacije i industrije 4.0 u njihove poslovne procese, a predstavlja strateški pristup povezivanja sustava baziranih na internet tehnologiji s ciljem uspostave komunikacije između strojeva, ljudi i poslovnih sustava.

Digitalizacijom proizvodnih i poslovnih procesa povećava se kvaliteta, smanjuju troškovi proizvodnje i poslovanja te povećava fleksibilnost i učinkovitost proizvodnje. Industrija 4.0 se primjenjuje i izvan proizvodnje, u poslovnim procesima javnih ustanova, pri čemu se smanjuju troškovi pružanja usluga te skraćuje se vrijeme trajanja uslužnog ciklusa.

Korisnici usluga DIH PANNONIA su znanstveno-istraživački centri, javne institucije i gospodarski subjekti na području Slavonije, Baranje i Srijema, a njihov konzorcij otvoren je za prihvat novih partnera i članova.

Kroz usluge konzorcija, DIH PANNONIA će osigurati poduzetnicima pristup tehnologiji za izradu prototipova proizvoda, naprednoj istraživačkoj opremi i laboratorijima za razvoj visokotehnoloških digitaliziranih rješenja te edukacije u području digitalizacije i transfera tehnologije.

Neke od usluga DIH PANNONIA je promocija digitalizacije i transfer znanja i tehnologije, organizacija treninga i osposobljavanja za razvoj digitalnih vještina, osiguranje edukacija i razvoja vještina potrebnih za uspješnu digitalnu transformaciju, umrežavanje i povezivanje ponuđača i korisnika usluga u području digitalne transformacije na nacionalnoj i međunarodnoj razini, savjetodavne usluge vezane uz pristup financijskim sredstvima i korištenje financijskih mehanizama, osiguravanje pristupa infrastrukturi za testiranje proizvoda i eksperimentiranje.

Za više se pitanja možete javiti na e-mail uprava@ra-vsz.hr, a za više informacija posjetite njihovu mrežnu stranicu.

Vijesti

Osnovnoškolci na jednosmjenskoj nastavi najkasnije do 2027.

Objavljeno

-

Napisao/la

    81 pregleda

Još prije početka školske godine ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kako se konstantno radi na uvođenju reformskih procesa u škole, pa će ove godine svi razredi osnovnih škola, od prvog do osmog razreda, pohađati nastavu s novim kurikulumom.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u fazi je priprema za prelazak svih osnovnih škola na jednosmjensku, odnosno cjelodnevnu nastavu. Kako je izjavio ministar Fuchs, osigurana su visoka sredstva unutar plana za obnovu i oporavak koja će omogućiti da sve škole u RH rade u jednoj smjeni, a cilj je infrastrukturno opremiti škole u kojima će se djeca zadržati od ujutro do najmanje 15 sati, što podrazumijeva i organizaciju školske kuhinje s toplim obrokom.

U Hrvatskoj 40 posto učenika nastavu ima u jednoj smjeni. 57 posto njih nastavu pohađa u dvije, a u 11 škola radi se u čak tri smjene. Jednosmjenska nastava i cjelodnevni boravak u školama zahtijeva izgradnju dodatnih kapaciteta. Tako će se novcem osiguranim iz europskih fondova ove godine započeti s natječajima za uređenje i dogradnju škola, a radi se o 7,5 milijardi kuna koji će biti iskorišteni u razdoblju od 2021. do 2026. godine. Do kraja godine Ministarstvo bi trebalo objaviti poziv osnivačima za dogradnju i izgradnju škola, piše Glas Slavonije.

Hrvatski učenici u odnosu na svoje europske kolege u školama provode najmanje vremena. Na razini primarnog obrazovanja, broj nastavnih sati u Hrvatskoj je 1890, što je više nego upola manje od europskog prosjeka koji iznosi 4062 sata. Uz to, osnovna škola traje najkraće – osam godina. Cjelodnevna nastava znači i povećanje broja sati obvezne nastave. Prema planu Ministarstva djeca bi u školu dolazila u 8, a odlazila u 15 sati, s tim da se boravak može produljiti i do 17 sati. Svi bi u školi imali ručak.

”Djeca bi lakše usvajala gradivo koje trebaju usvajati. A to podrazumijeva još nešto, a to je da nema domaćih zadaća, da se to rješava u školi, da knjige ne treba nositi kući i naravno puno kvalitetniji život u familiji”, rekao je Fuchs.

Kako prenosi Glas Slavonije, na području Vukovarsko-srijemske županije djeluje 56 osnovnih škola i 16 srednjih, a malo je koja od tih škola infrastrukturno opremljena za cjelodnevnu nastavu.

“Škole koje rade u dvije smjene i koje su pune, ne mogu izvesti cjelodnevnu nastavu bez odgovarajućih prostornih uvjeta, koji zahtijevaju dogradnju. Pozdravljam najavu uvođenja cjelodnevne nastave i nadam se da će se moći u našoj županiji u što skorije vrijeme omogućiti. Time bi se unaprijedio nastavni proces i dobili bolji rezultati nastave, na zadovoljstvo nastavnika, učenika i roditelja. No sve to zahtijeva i određena financijska ulaganja”, pojasnila je Jadranka Mustapić Karlić, v.d. pročelnika upravnog odjela za obrazovanje i kulturu VSŽ-a.

Prema planu Ministarstva, sve bi škole do 2027. trebale prijeći na cjelodnevnu nastavu.

Nastavi čitati

Aktualno

Jutros teška prometna nesreća u Vođincima

Objavljeno

-

Napisao/la

    870 pregleda
Foto: PU VS

Kako je izvjestila Policijska uprava vukovarsko-srijemska, jutros, oko 6,40 sati u Vođincima, u Ulici J .J.Strossmayera ispred kbr. 274, dogodila se prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom.

Vozačica (50) je upravljala osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka iz smjera Starih Mikanovaca u smjeru centra Vođinaca. Izlaskom iz zavoja udesno, ispred kbr. 274,  gubi nadzor nad vozilom, prelazi na lijevu prometnu traku i frontalno udara u vozilo iz suprotnog smjera.

Vozačica je preminula na mjestu događaja, dok je vozač drugog vozila prevezen u OŽB Vinkovci radi pružanja liječničke pomoći. Utvrđeno je kako vozačica nije koristila sigurnosni pojas za vrijeme upravljanja vozilom. Očevid kojim rukovodi dežurni državni odvjetnik je u tijeku, navodi se u službenom policijskom priopćenju za javnost.

Dodaju kako će policija i nadalje provoditi nadzor sudionika u prometu na cestama, prvenstveno zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nedopuštene brzine kretanja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog prevoženja djece u dječjim sjedalicama i nepropisne uporabe mobitela.

Nastavi čitati

Aktualno

17 novih slučajeva u županiji, u samoizolaciji 149 učenika

Objavljeno

-

Napisao/la

    730 pregleda

Županijski stožer javlja kako je, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 17 novih pozitivnih osoba na COVID-19, potvrđene PCR testiranjem (4 osobe iz Borova, 3 iz Vukovara, po 2 osobe iz Županje i Novih Mikanovaca, po 1 osoba iz Andrijaševaca, Bobote, Cerića, Otoka, Rajeva Sela i Rokovaca). Preminula je jedna osoba.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 13009, od kojih se 12607 oporavilo, a ukupno je preminulo 266 osoba.

Trenutno je u županiji 21 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 269 osoba te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 88815. U samoizolaciji se na području županije nalaze 244 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 2 su pozitivne osobe iz sustava zdravstva ( 1med. sestara / tehničar i 1 ostali zdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva nalaze se 2 radnika (1 med.sestra/tehničar i 1 drugi zdravstveni radnik).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 10 nastavnika i 32 učenika. U samoizolaciji se nalazi 8 nastavnika i 149 učenika.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 25 minuta

Osnovnoškolci na jednosmjenskoj nastavi najkasnije do 2027.

Još prije početka školske godine ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kako se konstantno radi na uvođenju reformskih...

Aktualnoprije 1 sat

Jutros teška prometna nesreća u Vođincima

Kako je izvjestila Policijska uprava vukovarsko-srijemska, jutros, oko 6,40 sati u Vođincima, u Ulici J .J.Strossmayera ispred kbr. 274, dogodila...

Aktualnoprije 2 sata

17 novih slučajeva u županiji, u samoizolaciji 149 učenika

Županijski stožer javlja kako je, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 17 novih pozitivnih osoba na...

Aktualnoprije 16 sati

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno...

Aktualnoprije 16 sati

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i...

Aktualnoprije 17 sati

Od ponoći nove cijene goriva

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin...

Aktualnoprije 17 sati

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u...

Aktualnoprije 19 sati

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu...

Najčitanije