4 C
Vinkovci
Subota, 24. rujna 2022.

Periska nije suvenir!

Više od autora

- vl promo-


Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem akcije “Jeste li ih vidjeli?” poziva građane da dojave lokacije na kojima su opažene žive jedinke.

Cilj akcije koju provodi Zavod za zaštitu okoliša i prirode jest identifikacija i očuvanje živih jedinki plemenite periske (Pinna nobilis) u prirodi te praćenje stanja njezine populacije, koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru, priopćilo je Ministarstvo.

Od prve pojave zaraze i masovnog pomora u hrvatskom dijelu Jadranskog mora potvrđeno je 17 živih jedinki plemenite periske u prirodi, na različitim lokacijama duž Jadrana. “Sve je manji broj živih jedinki u moru pa je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle razmnožiti i stvoriti prirodni imunitet”, ističu u Ministarstvu.

Pri identifikaciji živih jedinki plemenite periske u prirodi treba provjeriti reagira li zatvaranjem ljušture na vanjski podražaj, odnosno na kretanje morske vode u njenoj neposrednoj blizini. Naime, uspravna ljuštura plemenite periske u sedimentu ne podrazumijeva nužno i živu jedinku. Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta pa je se ne smije dirati, a svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki odnosno praznih ljuštura je zabranjeno.

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske, lokacijama na kojima su opažene i fotografije građani mogu dojaviti na mrežne stranice Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili na adresu vrste@mingor.hr.

Zaprimljene dojave moći će se pregledati na Bioportalu gdje su dostupni i podaci o lokacijama plemenite periske dosad prikupljeni u suradnji sa znanstveno-stručnom zajednicom i zainteresiranom javnošću.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno