28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Do kraja godine 1.727 novih kamera na autocestama u Hrvatskoj

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići još dva dana zatvorena je za sav promet, a razlog je uvođenje novog prometno – informacijskog sustava na ovoj autocesti čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste.

U tom će se razdoblju instalirati nova digitalna oprema za videonadzor te novi sustav za koordinirano upravljanje prometom.

Kako Jutarnji.hr saznaje u Hrvatskim autocestama, nova će oprema do kraja godine biti ugrađena na cijeloj mreži autocesta u nadležnosti HAC-a. Drugim riječima, 1.727 analognih kamera zamijenit će se digitalnima i tako uvesti potpuno novi prometno – informacijski sustav.

Pomoću njega u sjedište Hrvatskih autocesta u Zagrebu u stvarnom će vremenu stizati informacije o stanju u prometu na svim autocestama u Lijepoj našoj. Osim toga, na pojedinim će se lokacijama ugraditi i nove meteorološke postaje, infoportali te komunikacijski sustav za komunikaciju s interventnim službama. No, nove kamere neće služiti samo za nadzor prometa i detekciju već i za nadzor brzine.

Nove će kamere brže i sigurnije detektirati potencijalno opasne situacije kao što je vožnja u suprotnom smjeru, zaustavljeno vozilo, pješaci na cesti, sudari, požar u tunelu i slično.

Riječ je o iznimno zahtjevom i skupom projektu, a kako bi ga realizirali Hrvatska, Slovenija, Italija, Austrija i Mađarska zajedno su se prijavile za EU sredstva u programu Crocodile. Hrvatska je dobila 85% bespovratnih sredstava, odnosno oko 100 milijuna kuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno