26 C
Vinkovci
Petak, 19. srpnja 2024.

Dvomjesečni Borna iz Privlake najmlađi sudionik 50. Dječjih vinkovačkih jeseni

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

„Vinkovačke jeseni su za nas svetac”, poruka je ponosnog sugrađanina, Šokca koji je s oduševljenjem pratio povorku 50. Dječjih vinkovačkih jeseni. Ove godine ulicama grada na Bosutu prodefiliralo je 2 500 malih folkloraša iz domovine i inozemstva najavljeni grbom Jeseni, Grada Vinkovaca i Republike Hrvatske, a uslijedili su konjanici, limena glazba i mažoretkinje.

„Neka mimohod krene!,” tradicionalno je dao znak s pozornice 56. Vinkovačkih jeseni domaćin i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije gradonačelnik Ivan Bosančić.

U svečanoj povorci dječjih folklornih skupina prošlo je 35 kulturno-umjetničkih društava kojima je iz back stagea ravnao zadovoljno ZAKUD-ov maestro Franjo Japelj uručivši sudionicima prigodnu zahvalnicu. Djeca su vesela, raspjevana i predivna, a hvala Bogu i vrijeme nas je poslužilo, poručio je. Najmlađi sudionik ovogodišnjih Dječjih Vinkovačkih jeseni bio je dvomjesečni Borna iz Privlake koji je mirno spavao u Šokicinom naručju.

„Ovo je pravi hrvatski grad. Uživam u ovom što vidim, uživam u mladosti, uživam u domoljublju koji izvire iz svakog kutka. Presretna sam što sam imala priliku podijeliti danas ovaj osjećaj s vama,” poručila je uzbuđeno Neda Rosandić Šarić, gošća iz američkog Clevelanda, države Ohio koja je dječji mimohod imala priliku doživjeti uživo. Anita Martinac iz Mostara je dodala „ovdje se uvijek osjećamo kao doma. Prekrasno je ovo doživjeti, biti ambasadorom kulture i pre(o)nositi ovakvo bogatstvo dalje. Topla preporuka i poziv svima doći na Vinkovačke jeseni.”

Jedna od najstarijih priredbi ove godine obilježava pola stoljeća postojanja, a održava se tradicionalno tjedan dana prije Svečanog mimohoda sudionika i revije konjskih zaprega u kojem će, iduće nedjelje, gradom na Bosutu prošetati predstavnici 70 folklornih društava iz Hrvatske, BiH i Srbije koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

Ponosne su danas bile majke i bake koje su pratile pogledom djecu i unučad u narodnom ruvu Slavonije i Srijema. S ljubavlju su ga danima štirkale, faltale i glačale za Jeseni, Male, Vinkovačke, praznik folklora koji, prema svemu viđenom, ne mora brinuti za budućnost. I njihovi vršnjaci iz prvih su redova dali podršku prijateljima koji slobodno vrijeme ispunjavaju folklorom.

Program su moderirali uigrani dvojac Marijana Ban i Frano Ridjan, a sve je završilo uz taktove Ostani dite Luke Nižetića koji će i večeras, od 22 sata, zabavljati ponovno sve goste grada na Bosutu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno