7 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Električne cigarete i snus-nikotinske vrećice moderni tipovi ovisnosti

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Ovisnost se najjednostavnije može definirati kao stanje u kojem osoba ne može funkcionirati bez određene supstance ili aktivnosti, a na tribini, koja je prvenstveno okrenuta mladima, naglasak je bio na fizičkoj i psihičkoj ovisnosti vezano uz psihoaktivne tvari.

„Razgovarat ćemo o uporabi alkohola, droge, cigareta, odnosno osvrnut ćemo se na novodostupne psihoaktivne tvari. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u zadnjih godinu dana porasla je uporaba sredstava ovisnosti, a samim time i ovisnika. Mladima su najdostupniji kanabis, alkohol i cigarete pa je naglasak na tome”, rekla nam je uoči tribine, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja u vezi mladih i ovisnosti u našoj županiji, Katarina Andrić, predsjednica Društva psihologa Vukovarsko-srijemske županije.Na tribini i javnoj raspravi bili su uključeni i psihijatri, zaposlenici Zavoda za javno zdravstvo i policije i svatko od njih je sa svog stajališta iznio problematiku ovisnosti te teškoće koje ovisnosti donosi.

„Najveće opasnosti u našoj županiji su alkohol i cigarete zato što su lako dostupne. Što se tiče zabrane i dobne granice za uporabu do 18 godina, moram priznati da tu jako loše stojimo, slabo se pridržavamo, prvenstveno prodavači. Iz osobnog iskustva znam da je djeci u osnovnoj školi to dostupno bez ikakvih problema. Tu je i sve veći problem s električnim cigaretama koje se koriste sve više, a koriste se i u osnovnoj i u srednjoj školi. U zadnje vrijeme pojavio nam se takozvani snus – nikotinske vrećice. Mislim da je jako važno educirati mlade o svemu tome, o štetnosti i opasnosti jer olako svemu tome pristupaju”, poentirala je Katarina Andrić.

Treba spomenuti da su na tribini srednjoškolci iz Zdravstveno veterinarske škole upriličili igrokaz na temu ovisnosti. Dodajmo još kako Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u suradnji sa Srednjom strukovnom i Poljoprivredno šumarskom školama Vinkovci organizira Adventski sajam koji će se održati 1. i 8. prosinca od 10 do 14 sati u gradskom parku u Vinkovcima gdje će biti ponuđeni kolači, božićni ukrasi, sapuni i drugi proizvodi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno