29 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Irena Čalić: Kao lijek dosljedno pratite režim pravilne prehrane

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Prošao je Uskrs, blagdan za koji u svoj organizam unesemo puno više kalorija nego inače. Uskrsni doručak malo tko propušta, a obiteljski ručkovi i kolači nikako ne idu u prilog brojci na vagi.

Klasična rečenica koju često čujemo iza blagdana glasi „Treba mi detoksikacija!“. Ali što je ona uopće? „Ona, kao i umjerenost, ne znači puno, a može se shvatiti kako kome odgovara. Dolazi u mnogo pakiranja od nenutritivnih do nutritivnih, od manje do više ekstremnih, od konzumacije jednog smoothieja dnevno preko uskraćivanja hrane kroz čak nekoliko dana”, rekla nam je magistra kineziologije Irena Čalić ukratko objasnivši kako detox dijete nisu dugoročno održive i nemaju korisnih učinaka.

Povlače razne potencijalne probleme, od pražnjenja novčanika pa do mogućeg narušavanja sveobuhvatnog zdravstvenog stanja pojedinca. „Umjesto na detoksikaciju nakon blagdana, a i inače, fokus bismo trebali premjestiti na uključivanje dokazano potrebnih nutrijenata i namirnica u svakodnevnu prehranu”, dodala je istaknuvši kako su raznolikost, umjerenost, ravnoteža i način pripreme namirnica ključ pravilne prehrane.


Idealno bi, kaže, bilo rasporediti dnevni unos na tri glavna i dva međuobroka. „Uživajte u širokom spektru zdrave hrane. Jedite dosta žitarica, povrća, voća, mesa i ribe uz manje ugljikohidrata i masnoće. Budite fizički aktivni, pijte dovoljno tekućine (vode), a izbjegavajte puno soli, slatkiše i slatka pića”, recept je uspjeha trenerice i profesorice Tjelesne i zdravstvene kulture u Poljoprivredno šumarskoj školi Vinkovci.

Onima koji žele smršaviti savjetuje voditi računa o kalorijskom deficitu što bi značilo da je ključ gubitka kilograma i dalje stari poznati unos energije u odnosu na njezinu potrošnju. No, napominje kako je za početak dovoljno usredotočiti se na konzumiranje dovoljno proteina, povrća, voća i manje industrijski prerađene hrane.

„Kombinacijom tjelovježbe i zdrave prehrane željeni rezultat sigurno neće izostati te umjesto da posežemo za brzim i neučinkovitim rješenjima, dosljedno upotrijebimo pravilnu prehranu kao lijek”, dodaje rekavši kako je redoviti trening najbolji način jačanja tijela, ali i uma jer uz redovitu tjelovježbu sagorijevamo kalorije, gradimo mišićnu masu, jačamo imunološki sustav i oblikujemo figuru, izdvojila je trenerica Irena dobro poznate prednosti vježbanja uz napomenu kako redovita tjelesna aktivnost poboljšava i san te podiže energiju i raspoloženje.

Početnicima koji se ne mogu natjerati na vježbanje preporučuje tzv. HIT trening u kojem se izmjenjuju intervali velikog opterećenja i odmora. „Sastoji se od 30 sekundi rada i isto toliko odmora. Primjerice, možete odraditi dvije serije sljedećih pet vježbi: Jumping jacks, marinac, skok čučanj, mountain climbers i visoki skip. Trening je to od deset minuta kojih svatko može izdvojiti”, zaključila je ova mlada, perspektivna trenerica.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno