18 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Književne nagrade Josip i Ivan Kozarac uručene ovogodišnjim laureatima

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

U sklopu 27. Dana Josipa i Ivana Kozarca upriličena je dodjela ovogodišnjih književnih nagrada koje nose ime ovih znamenitih Vinkovčana te je obilježeno 40. godišnjica Privlačice. Sve prisutne u program je uveo Josip Paulić, poznati vinkovački slavuj, koji je otpjevavši stihove pjesme „Curo draga iz sokaka moga” na najbolji način dočarao ljepotu slavonskog načina života.

Nagradu za životno djelo dobio je Miro Gavran, najizvođeniji hrvatski dramski pisac, istaknuvši koliko je povezan sa Slavonijom. „Meni ova nagrada neizmjerno puno znači upravo zato što nosi imena dvojice velikih slavonskih pisaca, a ja sam Slavonac. S velikom srećom i zadovoljstvom sam primio vijest da će nagrada pripasti baš meni, i to u gradu koji je simbol književnosti i kulture uopće”, rekao je dodavši kako je posebnost u ovoj godini i što je proslavio 60. rođendan, izišla je njegova druga knjiga odabranih drama, Marko Marulić slavi svoju 500. godišnjicu objavljivanja Judite i još mnogo toga lijepoga.

Osim toga, knjigama godine proglašene su Leksikon likova iz hrvatske književnosti, autora Krešimira Nemeca, koji nažalost nije prisustvovao dodjeli te Djeca na daljinu, iz pera Julijane Matanović koja je ovu knjigu posvetila svojoj majci.

Mirjana Repanić-Braun i Marko Braun za knjigu Spomenik Svetog Trojstva u Osijeku i Paula Rem za djelo U ime kapitala zahvalno su prihvatili Povelje uspješnosti. „Vinkovci su grad u kojemu sam objavila svoju prvu knjigu „Četiri dimenzije pobune” kad sam imala 13 godina i jako me veseli činjenica što me i ova nagrada veže baš za grad u kojem sam debitirala, na neki način, kao književnica”, rekla je ova mlada književnica koja dolazi iz obitelji pisaca.Nakon dodjele nagrada, obilježeno je i 40. godina Privlačice, slavonskog nakladnika koji je možda izdao i najveći broj knjiga u ovom dijelu Hrvatske. „U 40 godina izdano je 720 knjiga, ali svakako treba spomenuti i 200 brojeva raznih časopisa, 17 likovnih kolonija, 27 izbora najljepše Slavonke i sve ostalo”, istaknuo je Martin Grgurovac, vlasnik Privlačice.

Osim toga, Srednja strukovna škola Vinkovci također se uključila u bogat program manifestacije. Ugostila je sedam književnika, odnosno sedam živućih hrvatskih kapitala iz područja književnosti, što se dosad nikad nije dogodilo, a radi se o Josipu Cveniću, Miri Gavranu, Julijani Matanović, Krešimiru Nemecu, Franji Nagulovu, Pavlu Pavličiću i Tomislavu Žigmanovu. Njima u čast, Larisa Matić pročitala je ulomak iz knjige “Tko se boji lika još” prisutne autorice Julijane Matanović.

Podršku manifestaciji pružili su i Grad i Županija, shvaćajući koliko ona znači za grad na Bosutu. „Organizacija Dana Josipa i Ivana Kozarca velik je uspjeh, manifestacija je to koja se održava posljednjih 27 godina i koja je prerasla u možda najveću književno-kulturnu manifestaciju u ovom dijelu Hrvatske i zbog koje u Vinkovce dolaze brojni književnici i književni znanstvenici”, rekao je Josip Romić, zamjenik gradonačelnika.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno