26 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Stipe Božić o svojim iskustvima na sedam najviših vrhova svijeta

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Stipe Božić, hrvatski putopisac, planinar i svjetski putnik u Gradskom muzeju Vinkovci održao je predavanje o sedam najviših vrhova svijeta, a u prostorima na adresi Trga bana Josipa Šokčevića 16 tražilo se mjesto više.  

Simbol hrvatske gorske službe spašavanja oko 20 puta bio je u Nepalu, pet u Pakistanu, Afganistanu, posjetio je sve kontinente i čak 27 puta u visokim gorjima ne računajući Južnu i Sjevernu Ameriku, Afriku, Australiju, Antarktiku, Sjeverni pol.


Na svoju listu postignuća, između ostalih, upisao je i dokumentarni film Sedam vrhova u kojem opisuje svoja iskustva na najvišim vrhovima koje je osvojio, o kojima je danas pričao Vinkovčanima i Vinkovčankama.

Na svojim putovanjima doživio je velik broj nezaboravnih situacija i malo manje onih loših, a jedan od najkorisnijih savjeta koje je naučio vezan je za snagu prirode. U taborima u kojima su odmarali, vjetar je nosio šatore kao pera, morali su voditi brigu o zdravlju i načinu na koji se organizam navikava na nesvakidašnje nadmorske visine, ali osjećaj koji bi doživio kada bi se uspeo na vrh za koji ni sam nije vjerovao da će osvojiti, vrijedan je svih teških trenutaka.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno