6 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. ožujka 2024.

Mala Terezija proslavila 17. rođendan

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Danas je obilježeno 17 godina djelovanja Centra za rehabilitaciju „Mala Terezija“ koja trenutno broji 190 štićenika – 57 na dugotrajnom smještaju, njih pet na privremenom, dvoje ima rezervirano stanovanje, boravak upotrebljava 21 korisnik, psihosocijalnu pomoć koristi 70 osoba, a štićenika s potrebnom ranom intervencijom ima 35. „Naravno da se taj broj mijenja ovisno o isteku pojedine usluge, vezano za psihosocijalnu pomoć i ranu intervenciju jer kad djeca krenu u školu ili kad pokažu poboljšanje onda dolazi do rješenja o obustavi pružanja usluge, ali onda opet primamo druge i tako u krug”, rekla je Marija Lukenda, ravnateljica Centra.

Od svečanog otvorenja prošlo je 17 godina, tijekom kojih je kroz Centar prošlo puno dragih osoba, korisnika, prijatelja i suradnika.


Napredovali su u stručnom i profesionalnom radu te uveli nove usluge, aktivnosti i terapije. Od početnih usluga smještaja i boravka, uvedene su usluge organiziranog stanovanja, rane intervencije i psihosocijalne podrške te u okviru nove terapije senzorne integracije, terapije sa psom i terapijsko jahanje. „Naši stručni radnici kontinuirano su se educirali kako bismo unaprijedili stručnu podršku korisnicima naših usluga koji su aktivno uključeni u život lokalne zajednice, članovi su udruga i posjećuju većinu događanja i aktivnosti u zajednici”, navela je ravnateljica Centra dodavši kako su za vrijeme pandemije njihove aktivnosti smanjene gotovo na minimum što znači da korisnici više ne idu toliko u kazališta i kina, ne druže se, kao prije, s vanjskim dionicima, nisu otišli na ljetovanje, određena druženja i izlete, ali raduju se vremenu kraja pandemije i vraćanju na staro.

„Sve ovo smo ostvarili kroz projektne i druge aktivnosti te zahvaljujući brojnim suradnicima – Gradu Vinkovcima, Vukovarsko – srijemskoj županiji, centrima za socijalnu skrb i drugim ustanovama socijalne skrbi, udrugama i drugim partnerima”, zahvalila se Marija Lukenda rekavši kako su ponosni na sudjelovanje u brojnim projektima i akcijama koje su realizirali uz pomoć županijske razvojne agencije, UNICEF-a, Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, osnovnih i srednjih škola te volontera. „Zahvaljujemo svima njima, posebno obiteljima naših korisnika koji su naši najvažniji partneri i podrška. U nadi da će se ova suradnja i dalje nastaviti te da ćemo što prije prevladati ove posebne uvjete rada, želimo svima sretan Dan ustanove!”, čestitala je prva žena Centra.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno