17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Miljenka Vujeva vlasnica je najljepše fotografije uskrsne košarice

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Slavonci su poznati po poštivanju običaja, a za njihovo očuvanje bitan je trud i rad raznih udruga. Među njima je i Udruga „Hrvatska žena” Vinkovci koja već četvrtu godinu zaredom organizira natječaj fotografija „Uskrsne košarice” i prigodno druženje povodom proglašenja pobjednika.

Okupljanje je započelo na Trgu Josipa Runjanina, gdje su se članovi gradske udruge družili s građanima, pjevali i, s Udrugom žena iz Starih Mikanovaca i Kulturnog centra Klasje iz Privlake, predstavili „Svatovac”.

Nakon opuštenog druženja, preselili su se u prostorije Udruge gdje su predstavili pristigle radove i proglasili one najuspješnije. Kreativci su fotografije svojih uskrsnih košara mogli prijaviti u dvije kategorije, one snimljene do 2000. godine i novije, a ove su godine u ruke vrijednog žirija stigli samo recentni radovi.

„Odabrati najbolje bilo je izuzetno teško. Poslano nam je jako puno lijepih uradaka i teško nam se bilo odlučiti pa smo morali gledati detalje kao što su estetika postavljenih predmeta, koju priču pričaju, koji je sadržaj košarice i slično”, prokomentirala je svoj teški zadatak članica žirija i predsjednica Udruge „Hrvatska žena” Vinkovci Ljubica Potočić.


Uskrs je najveći i najznačajniji kršćanski blagdan, a jedan od omiljenih uskrsnih običaja je blagoslov jela. „Za Uskrs se nosi hrana na posvetu, a zanimljivo je da svatko ima svoj način i stil kako uređuje košaricu te koje predmete u nju stavlja”, rekla je etnologinja i moderatorica programa Ljubica Gligorević detaljno opisavši sadržaj svake fotografije i njenu poruku.

Na natječaj je pristiglo ukupno 67 fotografija 23 sudionice i jedne udruge. Nije tu samo bilo fotografija s područja Slavonije, našle su se i one s običajima ljudi iz Zagreba, otoka Krka, susjedne nam Bosne i Hercegovine, pa čak i Njemačke.

Prvo mjesto odnijela je Vinkovčanka Miljenka Vujeva koja je kroz svoj objektiv prikazala kako izgleda spremanje uskrsne košarice u njenom domu. Drugo mjesto podijelile su Vesna Špoljar iz Zagreba i Jela Janjić iz Privlake dok su na trećem mjestu završile Zdenka Mišetić iz Komletinaca i Helena Kuharić iz Vinkovaca. Proglašenje je završeno druženjem svih okupljenih uz domaće, svatovske kolače.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno