14 C
Vinkovci
Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Neke namirnice poskupjele i do 100%

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

FOTO: Gradska tržnica Vinkovci (Facebook)

Ključne prehrambene namirnice poput žitarica i uljarica drastično su poskupjele, pa su njihove cijene u Hrvatskoj trenutačno 20 do 100% veće nego prije godinu dana, prema tjednim pokazateljima Ministarstva poljoprivrede, prenosi Poslovni.hr.

S obzirom na to da su žitarice i ulja sastavni dio većine prehrambenih proizvoda, stručnjaci se boje da će skok njihovih cijena na jesen pokrenuti brojna poskupljenja hrane u prodavaonicama, što bi ugrozilo životni standard građana.

Primjerice, u tjednu koji je završio 1. kolovoza kilogram pšenice u veleprodaji stajao je 1,4 kune, što je 21% više nego u istom razdoblju prošle godine. Kukuruz se prodaje za 1,63 kune po kilogramu, što znači da je 42% skuplji nego prije 12 mjeseci, a to je ujedno i najviša veleprodajna cijena kukuruza u posljednjih sedam godina.


Osim toga, cijena ječma skočila je 28%, dok se ona soje u godinu dana povećala se za oko 100%, dok je uljna repica istodobno poskupjela za 53%.

Svi potrošači svjedočili su nedavnom poskupljenju ulja – cijena litre preko noći skočila je s 11 na 16 kuna. 

Međutim, treba reći da ostali prehrambeni proizvodi nisu bitno poskupjeli, jer često treba proći nekoliko mjeseci da bi trgovci potrošili zalihe i da bi na police prodavaonica stavili nove, skuplje pošiljke hrane dobivene od proizvođača

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno