5 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. ožujka 2024.

Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala potresom pogođenih područja

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

U pojednostavljenoj i ubrzanoj proceduri objavljen je još jedan Natječaj za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala, pri čemu ukupan iznos raspoloživih sredstava iznosi 100 milijuna kuna. Intenzitet javne potpore iznosi 100%, a rok za podnošenje zahtjeva i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva je od 28. siječnja do 28. ožujka 2022. godine. Svrha Natječaja dodjela je potpore za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog potresima, kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje na pogođenim područjima.

Uz brojne hitne mjere pomoći, Ministarstvo poljoprivrede nakon potresa otvorilo je prilagođene i pojednostavljene natječaje koji su poljoprivrednicima omogućavali brzu prijavu nastale štete, a omogućene su prijave i korisnicima koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika. Osim toga, pojednostavili su i dokumentaciju za prijavu te je obveza dostave pomaknuta na kraj ulaganja.

Kreiran je i jamstveni program u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, koji osigurava isplatu predujma poljoprivrednicima, a garancija se može opravdati sve do zadnje rate, što značajno olakšava zatvaranje financijske konstrukcije projekta. Kao i cijele godine do sada, osigurana je stalna podrška savjetnika Ministarstva poljoprivrede na terenu, koji su podnosili prijave zajedno s poljoprivrednicima i pružali potrebnu podršku u vidu informacija i savjeta.


Na već provedenim natječajima za istu svrhu pristigla je 171 prijava i zatražena vrijednost potpore veća od 76 milijuna kuna, a do sada je izdano više od 50 odluka o dodjeli potpore. Krenule su isplate sredstava, pri čemu je primjetan porast projekata koji uključuju obnovu gospodarskih objekata.

Ministarstvo poljoprivrede objavljivat će natječaje za financiranje obnove poljoprivrednih potencijala dokle god će biti interesa i potrebe poljoprivrednika za takvim tipom potpore.

FOTO: Ministarstvo poljoprivrede

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno