22 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Od danas školarci ponovno u prometu – vozači oprez!

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Danas je započela nova školska godina, na ulice je izašao velik broj osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a po prvi puta, bez nadzora roditelja, 30tak tisuća prvašića svaki će dan ići od škole do kuće i nazad. Njihov povratak u svakodnevni promet mora se dočekati s posebnim oprezom, kako vozača, tako i njih samih.

Iz policijske uprave vukovarsko–srijemske navode kako na početku školske godine neće biti posebne regulacije prometa, ali da će se policijski službenici kretati u blizini škola kako bi školarci u prvim tjednima škole, na siguran način, došli od kuće do škole. „Samim time želimo privući pažnju vozačima i djeci te ih edukativno usmjeriti na koji je način najsigurnije prijeći cestu”, rekao je Boris Klinec, policijski službenik Odjela za preventivu u cestovnom prometu PU vukovarsko-srijemske.

Kao i svake godine, cijeli mjesec rujan podređen je aktivnostima educiranja sudionika preko nacionalne televizije, lokalnih medija i društvenih mreža o pravilnom ponašanju u prometu, kako bi se spriječile moguće nesreće. „Tijekom ovih zadnjih godina nismo zabilježili teže prometne nesreće u kojima su sudjelovala djeca koja su išla u školu ili iz nje kući, a one se najčešće događaju zbog neopreznosti i manjka koncentracije, neopreznog prelaženja ceste odnosno trčanja preko iste i prelaska ceste bez silaska s bicikla. Ta njihova nepažnja, zaigranost i brzina dovodi do prometnih nesreća”, dodao je Klinec naglasivši kako djeca ne smiju samostalno sudjelovati u prometu. Ona sve češće u školu idu biciklom ili romobilom, što stvara dodatni stres policijskim službenicima i svim drugim vozačima.

Iz policije još jednom napominju kako dječji bicikli pripadaju kategoriji pomoćnih pješačkih sredstava. Oni se samostalno ne bi smjeli kretati kolnikom, već biciklističkom stazom ili nogostupom i to brzinom hoda pješaka. Kolnikom se smiju kretati isključivo u pratnji osobe starije od 16 godina te moraju nositi zaštitnu kacigu na glavi kada upravljaju biciklima.

Osim učenika, oprezni moraju biti i vozači te svi ostali sudionici u prometu. „Ovim putem želimo preporučiti vozačima da poštuju prometnu signalizaciju u neposrednoj blizini osnovnih i srednjih škola jer nas od ovog ponedjeljka očekuje velika koncentracija pješaka na kolniku. Samim time, svakom obilježenom pješačkom prijelazu treba prići smanjenom brzinom, poštujući najmanje sudionike u prometu, ali jednako tako i starije osobe”, upozorio je Boris Klinec.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno