U Hrvatskoj od jučer imamo osam novozaraženih osoba, odnosno ukupno 2.096 oboljelih. Preminule su dvije osobe, a na respiratoru je 19 bolesnika.

“Vezano za nove brojke moram reći kako je potrebno imati veliki oprez. Ovo ne navodim da bi ikog kritizirao. Ljudi su se vratili na 72 sata u Hrvatsku, jedan je imao simptome i pozitivan je, dok njegov suputnik iz automobila nije imao simptome. No, imao je kontakte s obitelji i pozitivan je. Ostali putnici iz automobila su lokalizirani i u samoizolaciji su. Treći putnik iz automobila izgubio je osjet njuha”, objasnio je slučaj novozaraženih ministar Vili Beroš na današnjoj medijskoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite. Doktorica Alemka Markotić istaknula je da s kliničke strane stanje izgleda jako dobro, ali i upozorila da pokušaju izigravanje mjera mogu ugroziti ljude.

“Svi ste vidjeli kako je za većinu onih koji završe u bolnici teška ova bolest. Ovi dobri brojevi mogu se brzo pokvariti. Nećemo biti relaksirani dokle god sve ostale zemlje ne budu na nuli”, poručila je Markotić.

Dodala je i da se kod nekih organizama, kao kod sojeva virusa, može napraviti jedno cjepivo, a ako se brzo mijenjaju, onda će se morati napraviti kombinacije. “Ja ne bi rekla da je riječ o sojevima virusa već o promjenama unutar genoma. Važno je što su Kinezi već početkom siječnja uspjeli dijagnosticirati dio genoma, a početkom ožujka cijeli”, zaključila je.