-0 C
Vinkovci
Nedjelja, 10. prosinca 2023.

Osnovna škola Bartola Kašića domaćin projekta How Roman are you?

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

U Velikoj gradskoj vijećnici danas se moglo razgovarati na čak pet jezika – grčkom, njemačkom, španjolskom, portugalskom i talijanskom. Osnovna škola Bartola Kašića od 22. do 28. svibnja domaćin je međunarodnog projektnog sastanka u okviru projekta How Roman are you?, u sklopu kojeg su im u goste došli učenici iz pet europskih zemalja. Postoji li grad bolji od Vinkovaca za predstavljanje rimske kulture? Kontinuirano su naseljeni preko 8.200 godina, u gradu su rođena dva rimska cara – Valens i Valentinijan, a imaju i bogatu kulturu te tradiciju.

Prva tri dana posjete proveli su u novoselskoj školi uz predavanja i prezentacije, a uključili su se i u aktivnosti pomoći Ukrajini. U suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Vinkovci prodavali su suvenire, a skupljena novčana sredstva proslijedili su izbjeglicama iz Ukrajine. Svoja su im vrata otvorile i srednje strukovne škole u kojima su radili frizure i cvjetne aranžmane u rimskom stilu, a sudjelovali su i na radionici u vinkovačkom Muzeju.

„Najviše mi se svidjela arhitektura, ali isto tako i ljudi i njihovo gostoprimstvo. Vinkovci su potpuno drugačiji od grada u kojem živim, sigurniji su i šareniji”, rekla je učenica iz Portugala, a na njene se riječi i osvrnula koordinatorica projekta i učiteljica Engleskog jezika u Osnovnoj školi Bartola Kašića Gordana Maršić. „Prvo su im se svidjele aktivnosti. Sviđa im se grad koji je miran i siguran, ali najviše ih se dojmilo naše gostoprimstvo. Mi se stvarno trudimo biti dobri domaćini jer smo ipak po tome i poznati”, dodala je.Sutra i prekosutra idu na izlete kroz koje će naučiti nešto više o novijoj hrvatskoj povijesti. Posjetit će Vukovar i Ilok, a u petak idu u Park prirode Jankovac. Najbolji je to spoj edukacije i zabave, a učenici najviše vole ovakav oblik učenja. „Na ovaj način oni uče o cjeloživotnom učenju, jačaju svoje jezične kompetencije, uči ih se suradnji,  upoznaju se s kulturom, tradicijom i običajima ostalih europskih zemalja, a isto tako stvaraju i nova prijateljstva”, istaknula je ravnateljica škole domaćina Vlasta Pavlović Elez najavivši kako će vinkovački učenici uskoro na putovanje u Španjolsku.

U Velikoj gradskoj vijećnici dobrodošlicu im je poželio zamjenik gradonačelnika Josip Romić. „Svakako bih želio poželjeti dobrodošlicu našim gostima, da se što ljepše provedu u našem gradu i, naravno, da dođu do određenih odgovora na pitanja koja ih zanimaju o Vinkovcima”, pozdravio je pohvalivši Osnovnu školu iz Novog Sela za sve projekte koje provode i one u kojima sudjeluju jer tako omogućuju svojim učenicima obilazak raznih europskih zemalja, upoznavanje s drugim kulturama, ali i mogućnost stjecanja neraskidivih prijateljstava.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno