16 C
Vinkovci
Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Otvorene 55. Vinkovačke jeseni

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Glazbeno-scenskom priredbom naziva “Curo draga iz sokaka moga” u Vinkovcima su i službeno otvorene 55. Vinkovačke jeseni. Oko prigodno uređene pozornice u centru grada okupilo se mnoštvo posjetitelja koji su unatoč epidemiološkim mjerama uživali u zabavnom programu otvaranja.

Od danas Vinkovci tako žive jednu posebnu priču, priču dugoočekivanih Vinkovačkih jeseni koje su večeras otvorene na središnjoj pozornici. Scenarij svečanog otvaranja 55. po redu Vinkovačkih jeseni priča istinitu vinkovačku priču o jednoj velikoj ljubavi i želi je pretočiti u svevremensku i neprolaznu, zauvijek intrigantnu. Stih je to pjesme Ivana Kozarca “Milov’o sam”, a radi se o ljubavnoj pjesmi koja je Kozarcu priskrbila trajnu popularnost. Autor scenarija i redatelj svečanoga otvorenja Marko Sabljaković ističe kako scenarij apostrofira ljubav u univerzalnu pojavnost i emociju, a u prigodi svečanoga otvorenja ljubav će vezati Vinkovce s Jesenima, Jeseni s tradicijom, a tradiciju sa životima ljudi. Zaokružena je to cjelina glavnog motiva – ljubavi.

“Svečanost otvorenja pokazala je različitost tradicionalnih plesova i kola, a narodno ruho raskoš koje je do danas sačuvano i očuvano da u ovoj prigodi svo bogatstvo Šokadije zablista pred očima gledatelja”, pojasnio je Sabljaković dodavši kako je scenarij dokument jednoga vremena i prostora. Prikazavši život Slavonije i Vinkovce u istinskim nastojanjima očuvanja baštine, gledatelj su mogli uvidjeti da je ljubav bila i ostat će pokretač i motivacija u životu svih nas.

Posjetitelji su na svečanost otvaranja mogli samo preko punktova. Na njima se termalnim kamerama mjerila temperatura, a svi su dobili i dezinfekcijska sredstva te zaštitne maske.


“Večeras po 55. puta Vinkovci su središte tradicijske kulture Hrvatske. Večerašnjim scenskim prizorima pokazat ćemo stoljetnu neprolaznost, odnosno svevremenost slavonskog života kroz poznatu ljubavnu pjesmu Ivana Kozarca. Zahvaljujem svima koji ste i ove godine došli u naše Vinkovce koji su uvijek bili grad otvorenog srca i dobrodošlice na svakom koraku. Po prvi puta u povijesti, Vinkovačke jeseni su tu istu dobrodošlicu i zajedništvo zauzvrat dobile diljem naše Hrvatske. Nismo mogli pozvati vas sve u Vinkovce, ali smo Vinkovačke jeseni donijeli do svih vas i obišli smo Hrvatsku od juga do ovog našeg lijepog istoka. Ostanimo odgovorni i pokažimo i ove godine kako smo najbolji domaćini tako što čuvamo zdravlje naših gostiju, ali i svih nas”, poručio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Otvorenju je nazočio i Predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je istaknuo kako mu je zadovoljstvo biti u Vinkovcima, na 55. Vinkovačkim jesenima, poznatoj manifestaciji kojom njegujemo našu kulturnu baštinu, folklor, tradicijsku kulturu.

“Čestitam gradonačelniku i svima angažiranima u Kulturno umjetničkim društvima koji su unatoč posebnim epidemiološkim okolnostima, uspjeli organizirati ovu manifestaciju, u malo kraćem formatu. Zadovoljstvo mi je da sam, s nizom članica i članova Vlade, ovdje u Vinkovcima i vjerujem da ćemo danas svi još jednom vidjeti bogatstvo Slavonije i šokačkog kraja te veliko gostoprimstvo Vinkovčana i Slavonaca”, rekao je Plenković. Uz predsjednika Vlade Svečano otvorenje uživo su pogledali i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar obrane Mario Banožić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno