19 C
Vinkovci
Subota, 2. srpnja 2022.

Ovakve obljetnice upozorenje su mladima da se povijest ne ponovi

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Ispred spomenika kod bivše Kumanove ciglane u gradskog četvrti Slavija u Vinkovcima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odana je počast svim Vinkovčanima ubijenima 1945., nakon ulaska partizana u grad.

Točan broj žrtava u Vinkovcima nije poznat, iako brojka od 300 ubijenih samo na tom području govori o koliko se velikom broju radi, potvrđuju istraživanja predsjednika Hrvatskog sokola Vinkovci i vinkovačkog povjesničara Zlatka Virca.

„Izuzetno je bitno ne zaboraviti sve te ljude i njihovu žrtvu, a uz to i jasno dati do znanja da nikada nitko nije odgovarao za taj zločin”, rekao je predsjednik Udruge branitelja – dragovoljaca Domovinskog rata Vinkovci Slavija Nikola Marković dodavši kako su likvidirani nevini ljudi za koje ne postoje nikakvi dokumenti o bilo kakvom suđenju i presudi.

„Moramo stalno isticati činjenicu da je netko kriv za smrt svih tih ljudi, a mi ćemo se potruditi i dalje raditi na njihovom otkrivanju”, istaknuo je rekavši kako je poražavajuća činjenica da je i 31 godinu nakon osnutka Republike Hrvatske to na neki način zabranjena tema, što nikako ne bi smjela biti.

Počast žrtvama odali su i predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vinkovaca, raznih udruga i obitelji nemilosrdno ubijenih. „Dio je ovo naše povijesti i režima koji je na generacije naših sugrađana ostavio neizbrisiv trag i desetljećima poslije, a svjedoci smo i u današnje vrijeme, na žalost, koliko je teško kada stradavaju nedužni”, rekao je ovom prigodom zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić istaknuvši kako ovakva odavanja počasti ne smijemo gledati samo kao sjećanje na stradale nego ona moraju biti i upozorenje mladim generacijama kako bi, koliko god je to moguće, utjecali na to da se povijest ne ponovi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno