2 C
Vinkovci
Četvrtak, 2. veljače 2023.

Pametna zona pratit će sve potrebe investitora

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Vinkovačko gospodarstvo ostvarilo je odlične rezultate i u 2021. godini, čime je nastavljen trend kontinuiranog rasta, a sve to popraćeno je i nedavnom Odlukom Vlade RH kojom je napokon riješeno pitanje darivanja 111 hektara zemljišta koje će poslužiti za proširenje Industrijske zone Zalužje.

Na gradskim upravnim odjelima, Upravnom odjelu gospodarstva i Upravnom odjelu investicija, fondova Europske unije i imovine, sada je da pojačano rade na ispunjavanju svih preduvjeta kako bi proširena zona Zalužje što prije bila popunjena te kako bi gospodarstvenicima osigurali sve potrebno za daljnji rast i napredak.

Pročelnik UO gospodarstva Hrvoje Niče ističe kako unazad nekoliko godina u Vinkovcima postoji stvarna potreba za novim površinama koje bi bile dostupne poduzetnicima za otvaranje novih tvrtki ili širenje poslovanja. Naime, postojeće zone Zalužje i Jošine koje se prostiru na 46 hektara u potpunosti su ispunjene što je najbolji pokazatelj pozitivnog vinkovačkog poslovnog okruženja.

„Proširenjem zone Zalužje za dodatnih 111 hektara dobivamo kompaktnu poduzetničku cjelinu za novi iskorak vinkovačkog gospodarstva. S takvim preduvjetima imamo mogućnost još snažnijeg razvoja prerađivačke industrije i logističkog poslovanja, što bi definitivno na bolje trebalo poboljšati strukturu gospodarstva u Vinkovcima. U odnosu na prošlu godinu, industrija je u Vinkovcima činila 29,9%, dok su logističke djelatnosti bile na razini od 2,8% u odnosu na ukupnu strukturu vinkovačkog gospodarstva po djelatnostima. Proširenjem zone stvorene su mogućnosti investiranja u djelatnosti koje stvaraju nove vrijednosti, stoga nam je idući korak još snažnije podržati srednjoškolsko i visoko obrazovanje iz tehnološkog sektora kroz stipendije učenika i studenata, a sve kako bi potencijalnim investitorima, uz materijalne resurse, osigurali i kvalitetne ljudske potencijale, neophodne za uspješno poslovanje svakog poslovnog subjekta“, objašnjava Niče.

Vinkovcima su darovana zemljišta ukupne tržišne vrijednosti od gotovo 184,5 milijuna kuna koja će se dodatno multiplicirati stavljanjem darovane nekretnine u namjenu. Grad Vinkovci će tako u sljedećem razdoblju, ističe pročelnica UO za investicije, fondove Europske unije i imovinu Katarina Vučić, infrastrukturno opremiti ovu zonu s energetskom, komunalnom, prometnom i komunikacijskom infrastrukturom. Vinkovci su tijekom proteklih nekoliko godina, napominje, postali primjer kako se sinergijom različitih projekata mijenjaju vizure okoline te će se u tom smjeru nastaviti i dalje.

„Smart zona Zalužje će u sljedećem razdoblju biti jedan od strateških vinkovačkih projekata za čiju ćemo infrastrukturu osigurati bespovratna sredstva Europske unije. Time ćemo stvoriti preduvjete za sve one poslovne subjekte koji žele svoje poslovanje započeti ili proširiti u proširenom dijelu zone. Važno je za naglasiti kako će se trenutno raspoložive nekretnine parcelirati sukladno potrebama, čime Vinkovci nude dodatnu pogodnost svim potencijalno zainteresiranim investitorima. U svrhu unaprjeđenja poslovnog proširenja, ovaj dio zone planiramo izgraditi kao održivu, pametnu i digitalnu zonu u kojoj će pametna rješenja nadzirati i upravljati poduzetničkom infrastrukturom, uz ostvarenje značajnih energetskih ušteda. Cjelokupna investicija pratit će Europski zeleni plan, a pomoću pametnih senzora i mjerila osigurat ćemo brigu o okolišu, smanjiti  utrošak energenata i ojačati sigurnost u zoni“, naglašava Katarina Vučić. Dodaje i kako će Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA, zajedno s Tehnološkim parkom i Poduzetničkim inkubatorom, pružati maksimalnu stručnu podršku i prateće sadržaje svim poduzetnicima u novoj zoni. A iz VIA-e pak naglašavaju kako će, vodeći se potrebom za ulaganjem u razvoj gospodarske zone i poduzetništva kao temelja dugoročnog razvoja društva u cjelini, uložiti sve svoje napore kako bi olakšali ulazak potencijalnim investitorima.

„Odmah po dobivanju Odluke, kontinuirano smo u komunikaciji s ministarstvima, institucijama i pravnim subjektima kako bismo u što kraćem vremenu osigurali osnovnu infrastrukturu neophodnu za stvaranje preduvjeta za privlačenje investitora. Uloga VIA-e je potpora u stvaranju što kvalitetnijeg i povoljnijeg poduzetničkog okruženja, te smo od svog osnutka spona Grada s brojnim gospodarstvenicima kako s područja grada i županije, tako i iz drugih gradova i zemalja“, ističe direktorica Danijela Slipčević.

Uvjerena je, kaže, kako će sve aktivnosti Grada i Agencije, u kombinaciji s povoljnim geostrateškim položajem Vinkovaca i partnerskim okruženjem, biti snažan preduvjet odabira našega grada kao mjesta gospodarskog ulaganja, otvaranja novih radnih mjesta i razvoja cjelokupnog okruženja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno