6 C
Vinkovci
Petak, 19. travnja 2024.

Počele su zornice: Nemojte za Božić tražiti Božić, tad je već kasno, učinite to već danas

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Počele su zornice, ranojutarnja misna slavlja u vremenu Došašća kojima se priprema za Spasiteljev dolazak. U vinkovačkim crkvama počinju između šest i sedam sati, a do Božića ih brojimo 23. Prošlogodišnja situacija s koronavirusom utjecala je na broj zorničara, ali se pater Ilija Sudar, župnik Župe sv. Vinka Pallottija nada kako se nisu svi odviknuli od zornica jer, kako sam kaže, kada jednom shvatite da bez nečega možete teško se vratite.

Istaknuo je kako je prijašnjih godina na zornicama viđao ljude koji inače ne idu na misu pa je to u njemu probudilo pitanje što ih to vuče ranim liturgijskih slavljima u Došašću? „Prvo sam pomislio da dolaze na poticaj bližnjih, kao što to djeca rade, prijatelji iz razreda i ulice zajedno dolaze na zornice, ali mislim da to nije slučaj. Vjerujem da je to znak kako i oni traže Gospodina, osjećaju da je Došašće prilika da ga pokušaju naći, a možda i uspiju”, rekao je pater Ilija.Povezao je to s Evanđeljem u kojem satnik poganin dolazi pred Isusa i moli ga za ozdravljenje sluge. Kad je Isus, koji je bio židovski prorok, vidio kako jedan satnik vjeruje da Isus samo svojom riječju može ozdraviti slugu, on se zadivi toj vjeri i kaže onim „pravim” vjernicima pogledati vjeru satnika, kakvu Isus nije sreo ni kod onih kod kojih se to očekivalo.

Koja je naša motivacija za ići za Isusom? Ako vjera nije jedini poticaj, onda sve drugo pada u vodu. Napomenuo je pater Ilija kako je od malih nogu potrebno usaditi želju i naviku odlaska na zornice, a baš mu je zbog toga izuzetno drago što prve redove popunjavaju dječja lica. Svakako ih je potrebno malo potaknuti, zato se u Župi sv. Vinka Pallottija već tradicionalno poslije zornice u dvorani pije čaj i druži, a za šest dolazaka djeca dobiju bon za pizzu, slatkiš ili sok. „Na zornice idem od malih nogu, nekako mi je Došašće prazno bez njih, na početku mi se bude malo teže ustajati, ali nakon par dolazaka i to uđe u naviku. Zornice su pravi način priprave za slavljenje Božića”, rekla je jedna od vrijednih zorničarki.

„Pokušajmo svakoga jutra na zornici preispitati svoju savjest i vjeru, što mi to činimo i na koji se način pripremamo za susret s Kristom što potvrđuje i ona stara narodna: Nemojte za Božić tražiti Božić, tad je već kasno, tražite ga već od danas”, zaključio je župnik Sudar.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno