Kontaktirajte nas

Slavonija

Poljoprivrednici zadovoljni žetvom, zabrinuti zbog suše

Objavljeno

-

Nakon odlične prošlogodišnje, vrhunska žetva pšenice očekuje Hrvatsku i ove godine, procjene su to kuća za analizu uroda. Za sada se nitko od poljoprivrednika “nije izjasnio” da ima prinos ispod 8 tona po hektaru, često se priča i o 9, 9,5 tona, uz hektolitar iznad 80 i uz protein oko 12. Dobar je i omjer po klasama, oko 50% pšenice je treće i četvrte, a 50% prve i druge klase.

“Kada na kraju sve sagledam mogu reći kako sam prilično zadovoljan ovogodišnjom žetvom ozimih kultura. Bojazan je postajala, uglavnom zbog hladnoće i manjka sunčanih dana u travnju i svibnju, no sve je ipak došlo na svoje. Prinosi ječma bili su solidni, oko 7,5 tona po hektaru, moglo je i bolje, ali i gore. Pšenica je pak na 9,5 tona što je iznimno dobro. Ovogodišnje cijene su ipak ono što najviše veseli, otkupljivači za ječam nude 1,20, a za pšenicu čak 1,30 kuna po kilogramu. Za usporedbu, lani je prosječna cijena pšenice bila 1,10 kn/kg”, priča nam Daniel Krznarić, mladi poljoprivrednik iz Andrijaševaca.

No, koliko god bili zadovoljni uglavnom odličnim prinosima pšenice, poljoprivrednici su ovih dana prilično zabrinuti zbog suše. Oborine su u proteklih mjesec i pol dana jako rijetke, posebice baš kada je rokovačko-andrijaševački atar u pitanju gdje normalna kiša nije pala od svibnja. Proljetne kulture “pate” od kroničnog nedostatka vode i ekstremno visokih temperatura. Najkritičnije je stanje kada je kukuruz u pitanju jer u fazi cvatnje i oplodnje nema dovoljnu količinu vode. Dobra vijest je da su obilnije oborine najavljene za vikend. Ako kiša padne u narednih 3-4 dana, procjenjuju stručnjaci, sve će biti relativno normalno i kukuruz i soja bi se mogli oporaviti, međutim ima i onih usjeva kojima to neće puno značiti.

“Stanje je alarmantno odavno, pogotovo na našem području, prošli su i oni krajnji rokovi za kišu. Ako bi bilo padalina za vikend, kako najavljuju prognostičari, to bi spasilo kulture. One bi preživjele, no sigurno je da će prinosi biti smanjeni, na nekim parcelama i minimalni”, objašnjava Krznarić.

Inače, ovaj tridesetogodišnjak veliko zanimanje za poljoprivredu pokazivao je još od malih nogu, a s ozbiljnim radom krenuo je već s 20 godina. Danas obrađuje 100 hektara, konkretno ove godine je imao zasijano 30 hektara pšenice, 35 soje, 10 ječma i 25 kukuruza. Uz ratarstvo bavi se i stočarstvom pa tako trenutno uzgaja 30 bikova u tovu i 50 svinja. Ništa, kaže, nije teško ako nešto voliš, jedna godina bude bolja jedna lošija, ali sve na kraju ispadne dobro ako se vrijedno i naporno radi.

Aktualno

Za prijevoz redovitih studenata vlakom osigurano 940 tisuća kuna

Objavljeno

-

Napisao/la

    182 pregleda

Vukovarsko – srijemska županija i HŽ Putnički prijevoz od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine sufinanciraju prijevoz vlakom redovitim studentima koji imaju prebivalište na području županije, od mjesta stanovanja do mjesta studiranja u Hrvatskoj.

Oni koji studiraju u Osijeku i Slavonskom Brodu imaju pravo na dvije povratne ili četiri jednosmjerne besplatne karte tijekom kalendarskog mjeseca, a oni koji studiraju u ostalim mjestima ostvaruju pravo na jednu povratnu ili dvije jednosmjerne besplatne karte u istom vremenskom razdoblju.

Studenti koji su ovu mjeru već prije koristili, na blagajnu Željezničkog kolodvora Vinkovci moraju donijeti potvrdu o redovitom studiranju kako bi produžili prava dok oni koji po prvi puta koriste ovu pogodnost moraju prvo otvoriti profil Student Vukovarsko-srijemske županije. Iz Županije navode kako je ove godine interes veći nego ikad, a točnu brojku znat će tek za mjesec dana.

Predviđen iznos za prijevozne karte prvotno je iznosio 750 tisuća, a upravo zbog velikog broja prijava, rebalansom proračuna dodano je još 190 tisuća kuna. „Mi ćemo sad s 940 tisuća kuna imati gotovo jednaka sredstva kao i Splitsko – dalmatinska županija koja im i veći broj stanovnika i osjetno više studenata”, rekao je Mario Meštrović, v.d. pročelnika Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije dodavši kako je već sada registrirani broj studenata premašio brojku od 1100 što je ekvivalent 1800 vožnji.

„Drago mi je da svake godine ima sve više prijava i što su mladi zainteresirani. Prije tri godine krenuli smo sa 650 korisnika i 300 tisuća kuna, godinu nakon taj se broj popeo na tisuću studenata i 410 tisuća kuna dok je u ovoj godini mjeru koristilo oko 1.200 studenata, za što je izdvojeno 940 tisuća kuna”, naveo je naglasivši kako je cilj ove mjere vraćanje studenata u mjesta u kojima su odrasli. Nije rijetka situacija da oni koji studiraju u Zagrebu ili dalje najčešće ostanu tamo i nakon studija, a upravo se to ovom mjerom želi spriječiti.

Nastavi čitati

Aktualno

Vladimir Bataković novi je predsjednik Drvnog klastera “Slavonski hrast”

Objavljeno

-

Napisao/la

    223 pregleda

Skupština Drvnog klastera Slavonski hrast održana je jučer u Gradištu, u Drvno –tehnološkom centru. Na mjesto dosadašnjeg predsjednika, Josipa Faletara, došao je novoizabrani Vladimir Bataković, iz tvrtke Bjelin Spačva.

„Čast mi je biti izabran na ovu dužnost. Nastavit ću i dalje smjerom okupljanja velikih i malih drvoprerađivače, a posebno ću podržati našeg župana Damira Dekanića u decentralizaciji Hrvatskih šuma, što je izuzetno važno za naš kraj i zaposlenje što većeg broja ljudi”, rekao je Bataković.

Na otvaranju Skupštine pozdravne govore uputili su vukovarsko – srijemski župan Damir Dekanić, član Uprave Bjelin Otok d.o.o. Jozo Jović, ravnatelj Drvodjelske tehničke škole Vinkovci Josip Jovanovac i načelnik Općine Gradište Srećko Papac.

„Centar počinje s radom u pravo vrijeme, s dobrom ekipom koja je pokazala kako se povlače EU sredstva i kako se može izgraditi ovakav reprezentativan objekt. Ovdje će, osim naših drvoprerađivača, dolaziti i učenici srednjih škola, studenti drvne tehnologije u Vinkovcima koji će s novim znanjima sutra doći spremni na tržište rada i zaposliti se u jednoj od tvrtki koje rade na našem području”, rekao je Damir Dekanić naglasivši važnost decentralizacije Hrvatskih šuma, odnosno težnje da u našoj županiji ostane veći dio dobara koji ovdje i nastaje. „Tvrtka Bjelin kupila je tvrtku Spačva i ide u značajnu modernizaciju te značajno poboljšanje uvjeta rada”, zaključio je župan Dekanić.

Nastavi čitati

Aktualno

Sjedeća odbojka sport je u kojemu su zajedno osobe s invaliditetom i zdrave osobe

Objavljeno

-

Napisao/la

    164 pregleda

Kao partner u međunarodnom Erasmus+ Sport europskom projektu / Be.S.T.S. Volley, koji je u popularizaciji sjedeće odbojke povezao Hrvatsku, Italiju, Španjolsku i Tursku, Odbojkaški klub osoba s invaliditetom Zrinski Nuštar od danas do nedjelje domaćin je drugoj partnerskoj aktivnosti u sklopu ovoga projekta vrijednog 60 tisuća eura, a čiji je nositelj partner iz Italije.

Trodnevni susret započeo je prijemom kod načelnika općine Nuštar Hrvoja Drinovca. Do nedjelje planiran je niz prezentacija i predavanja, a završno bit će odigrana i utakmica između OK OSI Zrinski i Erasmus+ partnera.

Važno je naglasiti da je sjedeća odbojka specifičan sport, kojeg može igrati tko god to želi, muškarci i žene, mladi i stari, bez obzira na to imaju li ili nemaju invaliditet, svi su dobrodošli, istaknuo je danas predsjednik OK OSI Zrinski Zvonimir Tomić.

“Ovo je tek početak i trebat će malo vremena da to svima sjedne. Dobili smo i neke reakcije u smislu kako vi zdravi igrate sjedeću odbojku, ali to je moguće u Hrvatskoj. Mi igramo prvu ligu koja počinje u mjesecu studenom, a igraju je i žene i muškarci bez obzira na dob. Mi imamo članove od 20 do 55 godina, imamo zasad tri invalida i svi smo zajedno, a cilj nam je upravo da nam se pridruži što veći broj osoba s invaliditetom”, kazao je Tomić.

Načelnik Hrvoje Drinovac ovom je prilikom istaknuo kako Općina podržava rad svih udruga i klubova, a jedan ovakav klub koji povezuje zdrave osobe i osobe s invaliditetom svakako mora imati benefite za lokalnu zajednicu.

Emil Gubica, predsjednik županijskog Sportskog saveza osoba s invaliditetom istaknuo je kako su u ovoj organizaciji osobito sretni jer su napokon dobili i jedan klub koji se bavi ekipnim sportom.

“I rad ovoga kluba, kao i svih ostalih članova našega Saveza, u velikoj će mjeri ovisti i o finan cijskim mogućnostima. Problem je u tome što se u ovom trenutku u našoj županiji jako malo izdvaja za rad klubova osoba s invaliditetom mislim da na tome treba poraditi”, kazao je Gubica.

OK OSI Zrinski Nuštar osnovan je prošle godine sa željom da u invalidski odbojkaški sport okupi što veći broj vojnih i civilnih invalida iz Domovinskoga rata i ostalih osoba s invaliditetom s ciljem prihvaćanja vlastitog hendikepa, sporta kao oblika rehabilitacije, mogućnosti provođenja slobodnog vremena i podizanja opće kvalitete življenja.

Također, cilj je inkluzija djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u društvo kroz sport te senzibilizacija opće populacije za probleme mladih osoba s invaliditetom, kao i stvaranje uvjeta osobama s invaliditetom i hrvatskim braniteljima za redovito bavljenje sportom, ali na kraju i zadovoljavanja potrebe za očuvanjem, održavanjem, poboljšanjem i unapređenjem psihofizičkih sposobnosti i zdravlja svih članova.

Želja je i senzibilizirati mlade za teškoće osoba s invaliditetom i hrvatskih branitelja i poticati ih na volonterske programe.

 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 8 sati

HNK Cibalia Vinkovci – NK Osijek II 1:0

U Vinkovcima je danas odigran susret između HNK Cibalia i NK Osijek, koji je završio pobjedom domaćina 1:0. Jedini gol...

Aktualnoprije 10 sati

160 milijuna kuna novih investicija

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća usvojeno je izvješće o poslovanju Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije u 2020. godini, koju je ova...

Aktualnoprije 12 sati

Počast vukovarskim herojima Blagi Zadri i Alfredu Hillu

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odana je počast dvojici vukovarskih heroja koji su život izgubili na...

Aktualnoprije 13 sati

Posao udomitelja traje 24 sata na dan, a iziskuje veliko srce i ljubav prema djeci

Udomiteljstvo je častan poziv koji traje neprekidno, a zahtjeva veliku ljubav prema djeci i obitelji. Upravo zbog toga, Udruga udomitelja...

Aktualnoprije 14 sati

Treći Walkow buvljak okupio mnoštvo zaljubljenika u retro, vintage i rabljene stvari

Danas je u Centru kulture Walkow posebno veselo i šareno, a sve zahvaljujući trećem po redu buvljaku pod imenom Daj...

Aktualnoprije 16 sati

Sezona viroza počela ranije nego inače

Povratak u školske klupe i dječje vrtiće oduvijek se, osim uz početak nove školske, odnosno pedagoške godine, vezao i za...

Aktualnoprije 17 sati

Za prijevoz redovitih studenata vlakom osigurano 940 tisuća kuna

Vukovarsko – srijemska županija i HŽ Putnički prijevoz od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine sufinanciraju prijevoz vlakom redovitim...

Aktualnoprije 18 sati

Od 330 testiranih, u županiji 75 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 75 je novih pozitivnih osoba na COVID-19...

Najčitanije